*캔틸레버 도서관 [ ikon.5 architects ] Hockessin Public Library

미동부 델러웨어 주의 뉴캐슬시에 위치한
호켄신 공공도서관 리뉴얼 프로젝트:
만오천 스퀘어미터를 증축하여 기존 프로그램(어린이도서관,
자료보관실, 시정보 보관실, 오디오실, 시청각실, 커뮤니티룸)에 추가적으로
어린이 도서관 일부분과 커뮤티니 미팅룸을
계획하였다.
여기 재미있는 것은 북측으로 메인도로가 서측으로는 주차장, 동측으로는
습지대가 위치하고 있어 확장 할 수 있는 곳은 남측 공원 부지면 밖에
없는 사이트를 효과적으로 리뉴얼 한 것이다.
 (추가적으로 남측 공원은 100년 이상 자연식생이 보존되어 있는 곳이라
자연을 훼손 시키는 어떠한 행위도 용납되지 않는 곳이다.)
그리하여 건축가는 캔틸레버를 이용하여
전면 파사드를 유리면으로 마감한 공간을
제안하였는데 이것은 마치 공중으로 부터 부유하는 글래스 파빌리온과
같아 보는 이로 하여금 색다른 공간에 재미를 안겨준다.
자연을 거스르지 않고 존중하며 자연을 즐길 줄 아는 넉넉함이
공간과 사람을 윤택하게 만드는 재미있는 프로젝트이다.

reviewed by SJ

Hockessin Public Library is a 15,000 square foot addition and renovation in New Castle, Delaware that includes a children’s library, general collections, Hockessin archives, audio visual collection, information technology, and community meeting rooms. Designed by ikon.5 architcts, the expansion of the library is a floating glass pavilion in a park.


Architect: ikon.5 architects
Location: New Castle,
Project Area: 15,000sqf
Project Year: 2008
Photographs: James D’Addio



The existing library site is bounded by a major road to the north, parking to the west and wetland to the east, leaving only the possibility for expansion to the south. The south side of the side overlooks a densely vegetated county park, but is restricted by a 100 year old flood plain within close proximity to the existing library. To avoid this barrier the expansion cantilevers over the floodplain and projects into the landscaped park.



Taking advantage of its suspended position on the edge of the park, the addition is made primarily of glass allowing views of the park to envelop the interior space which houses the children’s library and creates an exciting learning environment for families. Filled with natural light and sights of the flora and fauna of the Delaware landscape, the children’s library is also a learning laboratory of the natural environment in which it is dramatically positioned. The design of the aluminum and ceramic fritted glass enclosure shields the intense sunlight and abstractly recalls the hanging foliage and structure of the willow trees in the adjacent park.



The project expands the existing library by adding to the most heavily utilized functions: the children’s collection, community meeting rooms, and public access services and reference. This expansion allows for a significant increase in the overall collection and seating to meet the demands of a growing community.




from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY