*로스차일드 재단 연구소 [ Stephen Marshall Architects ] Windmill Hill

우리 항교를 보면 가운데 중정을 기점으로
동재과 서재으로 나뉘어진 학생 기숙건물과
중앙 뒤로 위치한 명륜당(교육건물)의 배치를
보는 듯한 마스터 플랜을 보여준다.(전학후묘)

로스차일드 재단의 연구소 및 문서보관소는
기존의 농장을 리노베이션 하여 재구성한 공간 구성으로
크게 리딩룸과 문서보관소 그리고 사무공간으로
구성된다.
특히 새롭게 신축 및 리뉴얼 되는 건물들은
색다른 재료(오크 윈도우, 셔터/ 우드크래딩 /징크 루프)를 사용하여
기존 건축물이 가지고 있는 전통성과
어울어지는 색다른 공간을 연출하고 있다.

평범해 보이는 내부 중정은 3개로 분리된 건축물의
각기 다른 요소를 조합하여 커다란
하나의 메세지를 드라마한 뷰가 보이는
서측으로 날려 보낸다.

전원의 한적하며 고즈넉한 기품이 느껴진다.
세월의 흔적이 하나 하나 반영된 건축물과
조화를 이루는 현대적 건축물은
서로를 보완해주며 과거와 현재를 이어준다.

reviewed by SJ

June 2011 sees the launch of Windmill Hill, a new building complex on the Waddesdon Estate that will serve as a research and archive centre for Waddesdon and a home for the philanthropic work of the Rothschild Foundation.


Since the 19th century, the Rothschild family has been committed to a long distinguished tradition of philanthropy. Central to this vision is the ongoing support of Waddesdon Manor, the house built by Baron Ferdinand de Rothschild in the 1870s to entertain the fashionable world and act as a home for his magnificent collections. The property, shaped by four generations of the Rothschild family, was bequeathed to the National Trust by James de Rothschild in 1957, with the intention to preserve the house and its contents in perpetuity. It is one of the only surviving Rothschild properties, out of the 44 built in the 19th Century, that remains intact and is open for the public to enjoy, and this is a commitment continued by the present Lord Rothschild through the Rothschild Foundation.



The buildings at Windmill Hill have been designed by , a practice that has significant experience of working in cultural contexts. The site was previously a dairy farm, and the layout of the new scheme broadly follows the footprint of the farm buildings, and where possible has reused them. There are strong references to the agricultural past through the groupings of the buildings around a courtyard, with the Reading Room and archive stores on one side and the Rothschild Foundation on the other, and through the materials chosen – notably oak windows and shutters, rendered walls, wood cladding and zinc roofs. Vertical louvers provide a strong visual and practical feature. Historically, these protected cattle sheds from wind while allowing fresh air to circulate. Now they shield the Reading Room from excess direct light. Environmental considerations have been a priority in the building design. Heating is provided by ground source heat pumps, driven by heat piles and the archive store is one of Britain’s largest naturally cooled such spaces, with walls 1.5 m thick that create a stable internal environment. Additionally, a greywater recycling system with 99% UV protection prevents solar glare and heating.



The site benefits from gloriously unspoiled views that ’ design frames, captures and emphasises wherever possible, with the landscaping adapted to form a “cradle” for the new project. The three activities – archive space and reading room, offices for archive staff and the archive stores themselves – are formed around three sides of a sloping garden with the fourth side open to the south. The dramatic western view in particular is framed within a large opening defined by a 25m beam. Even the approach road has been diverted to give distant views of the Manor. The courtyard to the south of the Reading Room is formed as a continuous rolling grass surface which draws the eye to the landscape beyond and can be used as an extension of the room in fine weather.



The entry courtyard is a key element of the complex, uniting the buildings, but also, through its formal landscaped garden, providing a suitably emphatic point of arrival for the whole project. have conceived it as a large outdoor room, a minimal space that over time will house sculpture and rare planting. Reflective pools run the length of the west and east sides of the courtyard and enhance the serenity of the space.



The supporting office spaces are within a two-storey space on the north side of the courtyard garden, opposite the reading room and archive store. The buildings echo each other in external form, but the reading room is a double height, single storey space. Simplicity is key to the design, so lights are recessed out of view into oak gridshell roofs in the reading room and gallery and the buildings are heated from below. Classic modern furniture has been used, primarily Charles Eames and Vitra, while the reading room tables, designed by , are formed from large, cantilevered slabs of oak.


Stephen Marshall says: “It has been a privilege, to work with such a stunningly beautiful site and to be able to make formal planted courtyards within the bigger Waddesdon landscape. Everyone was a joy to work with and Lord Rothschild was highly supportive in getting the building, with its innovative structure, built. As architects we always think at this stage the building is finished, but of course as people, furniture and objects of art move in, it is very much the beginning of life for the Windmill Hill building”.



Pippa Shirley, Head of Collections at Waddesdon Manor, says “this has been an incredibly rare and exciting opportunity to create, from scratch, a contemporary archive which will not only preserve the collections in the best conditions, but provide access to them in a setting which has been assembled with as much of an eye for beauty, comfort and landscape as Baron Ferdinand brought to the creation of Waddesdon Manor itself”.

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY