*토론토 리노베이션 도서관[ RDH Architects ] The Bloor/Gladstone Library

시공간에 제약은 없다, 고전의 현대적 재해석은 그래서
항상 흥미롭고 재미있다.
토론토에서 역사적으로 유서깊은 u자 형태의 도서관에 추가적으로
만이천 스퀘어 미터를 증측 및 리노베이션하는 프로젝트이다.
건축가는 많은 상황을 고려해야 했다.
도로보다 낮은 건물의 바닥, 그리고 출입구의 관계성.
기존 오래된 벽돌이나 석회마감과 새로운
스틸이나 유리와의 만남등..
이것은 기존 컨텐츠에 대한 존중과 예우이며
재현과 재구축이 가야할 방법이다.
단순히 재료는 바뀌더라도 디자인 코드를
맞추어 디자인 하는 것(입면디자인코드: 기존 입면 가로,세로비율을
신축입면에 적용함) 또한 서로 다른 시공간의
건물을 동시대에 놓여지게 만들어 주는 힘이 된다.

왜 우리는 예것을 없앨려고만 하는지
오래된 것은 안좋은거라고 생각하는지
단순한 경제논리에는 정당화 되지 못하는 수많은
문화유산들이 안타깝게 사라지게
봐야만 하는지...
이번에 리노베이션을 마치고 개장을 앞둔
어린이대공원의 꿈마루를 보면서
고 나상진 선생님의 깊은 디자인에 대해
다시 한번 놀라고, 그 디자인을 이해하고
다시금 새로 써내려간 조성룡 선생님의
깊은 통찰력에 박수를 보낸다.

The Bloor/Gladstone Branch library project is a renovation and addition to a listed heritage library in downtown . The architects were commissioned to design for an additional 12,000 sqf, bringing the collection and facilities to a level consistent with that of a District Library. The final design includes major renovations to the existing building as well as the construction of an addition.


The original u-shaped plan features a central hall flanked by two symmetrical, reading rooms. These spaces are elevated approximately six feet above sidewalk grade. To honour the heritage building, the main entry remains in its original location. In order to achieve a fully barrier free institution, the central hall floor slab has been dropped to the lowest level. As a result, the public now enters into a transformed, triple high atrium space from a lower level plaza two feet below sidewalk grade. To access this plaza, one can either descend four steps or walk along one of two barrier free, sloped walkways to the east and west of the main entry.



Throughout the library, conscious attention was paid to the juxtaposition of old and new material systems. The existing building employs the use of heavy masonry structure and historic plaster detailing. New insertions are constructed primarily of exposed steel structure, aluminum support and tempered glass. The aesthetic of the detailing is decidedly quiet in an attempt to reinforce and display the historic building and the library program itself.



A conceptual approach of visibility was applied to the library design with the intent to offer the public and staff clear site lines throughout the building. To achieve this, major incisions were made into the fabric of the existing masonry building and new partition walls have been constructed primarily of tempered glass. Further to this, the use of abundant functioning, atrium space creates vertical and diagonal views throughout the facility. The overall intent of this approach is to communicate the culture of the library to the staff, the users and the public at large.



Sustainable initiatives include updated energy efficient mechanical systems and lighting throughout, two green roof systems, a reduction in city storm water demand, permeable paving along exit paths, significant planting of domestic shrubs, grasses and 19 new trees, the use of low v.o.c. materials and large extents of energy efficient glazing for an abundance of natural light throughout.



This project transforms a tired heritage library into a functioning, interactive, contemporary institution. Since its opening in 2009, the Bloor/Gladstone Branch has met with public approval and praise and circulation has more then doubled. The level of finish, detail and design resolution elevates the community library to a level commensurate with other significant cultural institutions, a level which illustrates the fundamental importance of access to information in the world’s largest library system, the Public Library.




The new addition is conceived as having two fundamental elements: a raised glass pavilion and a stone base. The limestone base is an extension of the existing terra cotta podium. This element facilitates a strong compositional connection to the heritage structure and helps to organize and control programmatic elements on site. The addition is a transparent, contemporary counterpoint to the existing heritage structure. A pavilion in constant dialogue with its surroundings, a place to read, to view the city and to be seen involved in the programs offered within.



Architect: RDH Architects Inc.
Location: 1101 Bloor Street West, , ,
Project Team: Bob Goyeche (partner, Inc.), Tyler Sharp (associate, project designer, Inc.), Gerry Shoalts (partner, Shoalts and Zaback Architects Ltd.), Graham Gavine (project manager, Inc.), Sanjoy Pal, Scott Wilson, Marnie Williams, Amir Kafifar.
Associate Architect: Shoalts and Zaback Architects Ltd.
Heritage Architect: ERA Architects Inc.
Landscape Architect: NAK Design
Structural Engineers: Halsall Associates Ltd.
Mechanical / Electrical Engineering: Jain Associates Ltd.
Civil Engineers: Valdor Engineering Inc.
Contractor: Pre-Eng Contracting Ltd.
Project Area: 12,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of

from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY