*사람에게 양보하는 야외공간 만들기 [ Pepe Gascón ] Squares In Puigcerdà

사람을 위한 광장 만들기:
자자 이제 차를 위한 공간은 사람에게 양보를 합시다.
차로로 인해 끊어져 작은 건널목의 공간밖에
없었던 아웃도어스페이스를
사람을 위한 광장으로 리뉴얼한 프로젝트입니다.
광장과 차로는 바닥의 재질과 몇개의
스트리트 퍼니쳐로 나누어지며
차로에는 요철면을 많이 주어
차량의 속도를 높이지 못하도록
계획되었습니다.
많은 디자인을 요구하지 않습니다.
몇개의 디자인 법칙만 지키면
차가 아닌 사람을 위한 공간을 만들 수 있습니다.

Remodelling of the most central and relevant public space in Puigcerdà, originally very much deteriorated, with an excessive amount of traffic that diminished the civic and integrating potential of the space.

Traffic is eliminated, concentrating road and service communication on one side, freeing up a large central space. Two large linear flowerbeds protect the pacified area from the bustle of traffic working as filters between the two. A number of elements of street furniture simultaneously emphasise the physical and visual limit of the squares themselves.



The space, which is very irregular with a highly uneven perimeter, is geometrised and arranged using granite as the sole material for paving, as a support of the different uses and distinguishing the areas with different formats, weaving a tapestry of great expressiveness. The lighting and urban furniture elements are arranged in line with the directrices marked by this area. Now the squares are conceived as a space conducive to rest and encounters, that allows the surrounding architecture to be heard, the chorus of traditional buildings the squares have as a backdrop.


Architects: Pepe Gascón
Location: ,
Construction: Flotats, S.A.
Developer: Ajuntament de Puigcerdà
Project area: 6,000 sqm
Project year: 2008 – 2009
Photographs: Eugeni Pons


from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY