*바로셀로나 도시형 주택 [ Ferrolan LAB ] Family House in Barcelona

2세대를 위한 고급주거를 보여주다:
상당히 불리한 대지 조건(전면:3.7m,깊이25)
을 효과적으로 풀어낸 프로젝트이다.
크게 두개의 생활공간으로 나눈 후
그 두개의 공간의 중심에
자연적으로 빛과 공기가 유입 될 수 있도록
4개층을 오픈한 중정을 만들었다.
또한 중정을 기준으로 나누어지는
두세대를 위한 생활공간은
적절히 나누어진 버퍼존의 형성으로
개인생활과 공용생활의 경계를
만들어 주고 있다.
수직으로 분리된 생활공간은
각각의 독창적인 계단을 통하여서도
재미있게 디자인 구분되어 진다.

물론 수직적 공간을 어른들이 사시기에는
상당히 불편한 점이 많다.
젊은 사람도 마찬가지라 본다.
중정을 기준으로 수직적 구성이 아니고
층간으로 구분하여
수평적으로 세대를 활용하고
한층을 스킵으로
엇갈려서 구성하였더라면
거주자가 계단을 사용하면서 겪어야 하는
불편함을 조금은 해소할 수 있지 않았을까
하는 다른 생각도 든다.

The house is situated in the heart of an old town district in . The urban grid of the area is characterized by small, narrow and long plots.

This house is probably situated in one of the narrowest spaces around the neighborhood, as it measures only 3,7m wide. The plot is very long and connects two streets.



The dimensions of the plot (3.7 m wide x 25m long), its location (between neighbouring walls) and its orientation (N-S) dictated the development of this housing.

Our proposed architecture attempts to take these shortcomings and try to turn them into positives. Because of the limited front and the depth of the house, the treatment of light became the most important aspect of the project.


In addition, because of the pre-existing features, we decided to explore developing the house vertically, putting in different floors to meet the different needs of our project.

Therefore, the layout is distributed as follows:

At ground floor, a garage and a cinema. Then, in the mezzanine, there are two rooms connected by a living-study which opens to a patio garden.


The first floor. Here you are greeted with a courtyard. On one side of the courtyard you will find the dining-room and on the other, a kitchen that’s connected with a gallery which can be converted as a terrace during the summer.

On the second floor are the bedrooms, and finally we’ll find a pool terrace on the roof.


The distribution of the different rooms are built with large open spaces and communicate amongst themselves in an almost transparent way. By including the double spaces generated by the courtyard, the house becomes very flexible and reconfigurable, with the capacity to be changed at any moment

We wanted to create a dwelling space that was able to take advantage of the outdoors while avoiding the stress of the city. The house had the need to open fully to the outside, while ensuring the maximum inner privacy.


The two facades have large openings, but are resolved differently.

In the south facade, the openings are resolved through adjustable horizontal slats to allow on one hand control over the entrance of sunlight, and on the other, the degree of privacy. The north-facing facade is solved with a wall of glass blocks of large dimensions that lets in light while maintaining an aura of privacy. The house opens to the outside in facades with only the intention of collecting light, hiding the rest of the residence inside to try to escape the direct contact with urban space and noise.

 As a result, the courtyard becomes the protagonist of the house. The link with the outside world becomes more direct and more immediate.



The patio allows us the contact with the outside world, far from the noise and pollution of living in an urban environment. The patio also allows us to see the sky from any point of the house, whether it be in the garden or even the pool terrace. If we understand the facade as an element that links us inside to the outside, the courtyard becomes the project’s main facade.



The ideas of the house are very well explained in section and are also reflected in the treatment of materials, which play a very important role.
 
Materials such as wood, stone, warm paint colors, wallpaper and low ceilings convert the rooms to become comfortable warm living spaces. As we approach the patio, the house is stripped to the basic materials. Here you can view the structure where we have worked with lighter materials such as glass, steel, iron, white paint,… to achieve maximum clarity, lightness and brightness.



The study of materials is by no means an afterthought, and in fact has been taken into consideration from the very first sketch of the house. We understand that during the design process it is essential to understand how different materials and parts interact together to form the whole and complete subject.

Architects: Ferrolan LAB
Location: ,
Project area: 350 sqm
Project year: 2009 – 2010
Photographs: Raimon Solà Casacuberta

from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(2)

  • km
    2011.04.12 14:10

    좁은 공간을 이렇게 쓰다니.. 완전 환상적인 설계임! 내취향(지극히 개인적견해^^).

  • 2011.04.12 19:03 신고

    27평 밖에 안돼는 대지를 잘 활용한 것 같아.

Designed by JB FACTORY