*스페인 토로의 전통이 녹아 있는 수영장 [ Vier Arquitectos ] Indoor Swimming Pool in Toro

반응형

탑라이트로 들어오는 태양빛은 결코 뜨겁지 않다.
주변환경을 존중한다는 것은
건축을 하는 이에게 의무이여 결과이다.
토로시에 있는 공용수영장 또한
주변환경과의 건축적 약속을
잘 지킴으로써 건축물이 가져야 할
전통과 역사를 보여준 프로젝트이다.
현대적인 건축어휘를 버리고 클래식을
선택한다는 것이 건축가에게는 상당히
모험적이였을 것이다. 디자인을 모르는 이에게는
'L'캐슬처럼 아파트에 돌을 붙이고 박공 지붕을 씌워서
성을 만드는 것이 클래식하고 고풍스러운 일이라 생각 할 것이다.
모방과 재현과 재해석에는 상당한 차이가 있다.
이 지방의 고유한 재질을 사용하고
내부 중정 탑라이트를 이용해
미시기후를 조절하는 것이
절대적인 모방의 결과는 아닐 것이다.
한번쯤은 반성해도 좋을 것 같다.
우리가 오해하고 있는
디자인에 대해서.

The building comes out as a result of the proposal submitted to a public competition called in 2004 by the City of .

This building tries to incorporate a new piece in the city, assuming the representative image the building must show according to its public nature, being able to fit in with dignity and, far as possible, becoming a part of the architectural legacy of the town. Not in a position of prominence, but assuming the suggestions of an environment enriched with history and tradition.


By this way, the municipal swimming pool wants to be an austere building that, without abandoning the contemporary architectural language, knows how to give expressive continuity to the ´s patrimonial bequest.

The special design of the pool lies in the special role that the use of rammed earth acquires in its construction, developing its representative image.



Through the definition of bearing walls and exterior cladding to be built in rammed earth, the pool is conceived as a closed space to the outside, focusing on the texture of the walls, its form and composition that enhances the expressive conditions we consider suitable for solving the required image and program in the urban environment where it is located.


The pool protects itself from external climatology and from non-desirable views, thanks to that rammed earth perimeter wall. Over this wall, the roofs of the changing rooms’ emerge, suggesting the vegetation of inner courtyards. The scale and layout of the building, the texture of the walls and their colour, even freed from ornamental elements, follow compositive guidelines, present in the monumental architecture of .

The closed and severe look of the building contrasts with the image that appears as soon as we trespass the threshold. The different areas in which the program is divided receive natural light and ventilation through a series of interior courtyards that also allow the visual control of the buildings, making them transparent or opaque, as suitable. Moreover, they facilitate the passive support to the heat regulation, allowing the natural ventilation from shade areas. The main volume, which contains the swimming pool basin, must possess a strict control of its climate conditions. For this reason, the exchange with other areas is reduced to the maximum and treated as an autonomous volume regarding the rest of the complex.

Architects: Vier Arquitectos SLP – Antonio Raya, Cristóbal Crespo, Santiago Sánchez, Enrique Antelo
Location: , Zamora,
Project area: 2,441 sqm
Project year: 2004 – 2010
Photographs: Héctor Fernández Santos-Díez


from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET