*스페인의 망각과 치유의 장례식장 [ Cor ] Funeral Home and Garden in Pinoso

어쩌면 사람에게 죽음이란 축복인 것이다.
기존의 장례식과 사뭇 다른 모습을 보여주고 있네요. 장레식장이라 함은
어둡고, 침울하고, 고통스러움을 수반하는 장소로 인식되어 있고 현재도
그렇게 사용되고 있어요. 하지만 스페인 건축가(COR)는 죽음에 대한 새로운 고찰로
죽음의 진정성을 재정의하는 장례식장을 매인 컨셉으로 계획하였어요.
소크라테스의 명언중 죽음은 신이 우리에게 준 축복이라고 합니다.
우리가 고통받는 것은 미지의 두려움이
더 큰 것이지요. 그래서 건축가는 죽음에 대한 공포심을
명상, 망각, 치유로 다스리기 위해 자연과 호흡하는 밝고 열린 공간의
플래닝 게획을 하였어요. 특히 ‘bitten space'은 외부(자연)사이에
내부의 공간을 삽입시켜 내외부의 공간확장함으로써
사람의 마음을 자연으로 치유하는 장소의 역활을
훌륭히 해내고 있네요.
솔직히 장례식장이라고는 믿기지 않는 플래닝 형식과 입면 및 재질 계획이라
많이 놀란 프로젝트에요. 죽음이 가지는 특수성 때문에
막히고, 어둡고, 무거운 주제의 컨텐츠가 주로 이루는 공간 연출을 하기 마련인데
이번 경우처럼 신선한 역발상이 현재를 살아가는 지금을 다시
생각하게 만드는, 살아가서 죽음까지 이르는 일련의 과정이
슬프고, 나쁜 것 만이 아닌 자연스러운 현상 중에 일부분으로
겸허이 받아 들일 수 있도록 해주는 것 같아요.


Called Funeral Home and Garden in Pinoso, the building has been arranged around four courtyard areas and sits in a landscaped garden featuring 29 Japanese maples.
The garden rises up to meet the building’s roof at one end.

Full-height glazing wrapping the courtyards permit sight lines between different areas of the building.

Photographs are by David Frutos.


Funeral home and garden in Pinoso (Alicante, Spain)

A public building in a crisis country. The fear of death is considered wise, without being, since it is believed to know about what you do not know.

“Death is perhaps the greatest blessing of human beings, no one knows, and yet everyone is fears as if he knew with absolute certainty that the worst of evils” (Socrates, 470 BC, 399 BC)

Historically we find different definitions of death that we demonstrate how this concept has moved from positions closer to the darkness, pain and fear, into positions related to the concept of sadness, change and light.

Designing a building where you’ll find, perhaps, the least known stage of human existence necessarily involves the assumption of uncertainty as a concept to include in the process of ideation.

We understand this building as a place that will resist being forgotten, left in the retinas of their users, and therefore a place where the sensitive has to be controlled.

Parameters such as sound, temperature, light, humidity, lighting, privacy, relationship with nature take great importance.

The plot is situated on the outskirts of town, at the end of a cul-de-sac, close to the municipal sports centre and behind a cultural centre, both of great activity.

This creates some urban tension, since the building is in the middle of various activities incompatible.

In this situation it is proposed to order the mattress assembly plant generating sufficient identity to establish itself as ‘centre’ of all these public buildings and activities.

We have created a forest of 29 Japanese maples, able to articulate, differentiate and limit the variety of uses.

Additionally, the building is buried in the back, and as if it was a cave, its main facade eaves the field forward, what prevents glances between buildings and various activities.

It is for this reason that the building is set around five holes in the form of courtyard or ‘bitten space’, which allow the relationship with the outside world is controlled and there is no interaction.

From the interior you only can see the sky and the inside.

The interior-exterior permeability becomes very important in this new town site.

A public building in a crisis country.

We must not forget the effort that contains behind this building.

The project has a 495 square meters and a budget of 431,583€, which involves a considerable effort to finding solutions building techniques, systems maintenance to cost reduction, and maximum degree of ecological adaptation and sustainability at the landscape level.

This is an intervention that gives more for less.

Credit Information
Architecture : COR Consulting of Creative Resources
Client – Town Council of Pinoso, Alicante
Location: Alicante, Spain
Principal Use : Public Building, Funeral home
Floor Area: 495 square meters
Budget – 431.583 €


from  dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY