[LAN Architecture] EDF NATIONAL ARCHIVES CENTER

사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지
사용자 삽입 이미지


An extremely successful building in energy and environmental term

 

The project concerns the construction of a management and conservation Archives Centre for the EDF Group (French Leading Electricity Producer) in Bure-Saudron, France (55), for which the client carries a strong environmental ambition.

 

Beyond the functional dimension for the management of the Archives, we conceived a strategic project which has to have a positive social and environmental impact on the region.

We work in dialogue with the local elected representatives both on the economic aspects (jobs creation at the level of the region and of the village), and on the architectural aspects.

 

The architecture practice was turned to a global approach taken into account socio cultural, economic, and environmental goals.

 

A primary concern in designing the building was the environmental ambition of the project ownership, while answering the specific needs of preservation of the technical documents with a low internal temperature, a rate of hygrometry from 30 to 45 % and a rate of minimal illumination. We settled an optimal objective: A Zero Energy Building (ZEB)

 

The architecture has to become completely integrated into the landscape and also has to answer the standards of environmental quality, which are an inescapable requirement of the construction strategy of EDF Group.

 

The architectural and environmental reflection and a comparative study with the morphology suggested by the program allowed us to determine the most relevant design shape. We decide for a compact volume of five levels occupying a surface to the ground of 1400 m² and we realize the considerable weight that the shape of a building can have on its future energy consumption.

 

This solution combines: important savings on the skin of the building, a low landscape impact (the point of view being very remote from the construction), the possibility to build on a small part of the ground and to leave the rest to manage the recovery and the waste water treatment, the creation of a representative symbol within the framework of the program of economic accompaniment of the Meuse Department and the Haute-Marne,

 

An Archives centre might be a heavy building. The fast and easy management of the optimal site and the efficiency of storage drove us to a simple and rational plan.

A particular attention was concerned to the skin of the building. The idea was to transmit the image of a light construction, in movement, and in narrow relationship with the surrounding landscape.

Thanks to the superposing of chrome-plated steel panels numerically perforated to a concrete structure dyed in the colours of the earth, the skin of the building loses its limits, reflects the surrounding colours, and so the changes of the seasons.

 

The total energy consumed by the building amounts approximately to 112 000 kWh / the year. To compensate to these expenses, photovoltaic panels will be settled in roof on a surface of 1100 m ². This will represent a production of 116 000 the kWh / year. The construction will thus produce a surplus of energy during and maybe considered an Energy-Plus Building.


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY