*나인 블럭 레지던스 [ Gets Architects ] Rubic JGC Residence

반응형

Gets Architects-Rubic JGC Residence
게츠 아키텍츠-루빅 제이지씨 레지던스
Named after the Rubik's cube toys, the nine-boxes form could be interpreted as a subconscious reference to the feng shui Bagua map. It’s a belief that can’t be replaced by most houses in the Chinese Indonesian community. The challenge lay in how the architecture can accommodate and combine feng shui to form an atypical modern house with unique functions based on the whole family member and their living environment.

012345

반응형


아홉개의 사각형: 3개의 침실과 1개의 마스터 침실로 구성된 상부공간은 9개의 솔리드 메스로 연출된다. 9개의 솔리드 메스는 다시 하나의 건축물로 인지되는 동시에 수직으로 긴 개구부를 나타낸다. 이를 통해 태양으로 부터 내부공간을 보호하는 동시에 공기순환을 촉진, 쾌적한 거주공간을 유지시킨다.

더보기

Located in the industrial area—Cakung-the house is developed with minimum openings on the upper level to avoid excessive heat. This idea comes up by observing the habits of people in the area. They tend to close their houses with blinds during the day and turn on the air conditioning all day long. Thus, the laser-cut aluminum sun shading panels on the second level and minimal skylight on the roof level are implemented to keep the house cool whilst well-lit. Especially to give an opportunity for a more functional, well-ventilated, well-lit, and cool living compartment rather than following the ubiquitous design in the area.

Breath Through the Hot Air - Upon entering the building through the outdoor entrance stairway, there’s an open laser-cut aluminium sun shading tunnel. The tunnel frames over a tree across the foyer to create an enclosed green view. The floating laser-cut aluminum panel also acts as a canopy: it rests atop the carport beneath. The heart of the house is located on the second floor. Especially lays on a living-pantry-dining area which is designed to enhance a relaxing sensory experience. Connecting those areas to the swimming pool is the key, enabling the whole family member to interact while enjoying themselves concurrently.

Those areas are covered with a rectangular mass that is formed by a laser-cut sun-shading aluminum panel to foster privacy and thermal comfort during hot days. Moreover, the sun shading panels draw on the shadow to explore deft forms that mediate the descent of the site’s sun rays and associated impact on the interior ambiance. Since the house has laser-cut aluminum sun shading panel coverage in the second level, the living-dining-pantry area can be open during the day without absorbing too much heat as well. The house is designed to work in the hot climate: by letting the building breathe throughout the day.

The third floor contains three bedrooms and one master bedroom. This introverted house needs an inward vista. Thus, there’s a vertical garden as the vista upon entering the third floor. The garden is the perfect complement to the home: adding shades, softness, and relaxing energy to the outdoor spaces and offering ample wind breeze to the third floor. This enclosed garden provides a mediated connection between the interior and the landscape. The glass floor on the third floor does not just provide circulation with elegance and modern form but acts as a traverse. It’s allowing openness of communication otherwise lost across most multi-level homes.

The Nine Boxes Mass - The upper mass—containing three bedrooms and one master bedroom-of the house is conceived as a solid nine-boxes mass. Although it acts as a monolith mass, there are small and narrow operable vertical openings. Besides the solid walls functioning as a thermal comfort control, it’s also moderating a potential privacy loss from the houses across the street. The minimal uniformed skylights are also designed to split the roof mass into nine. Those are designed through careful articulation. The intention was to enhance the spatial quality by using the natural lighting that washed through the indoor area. Yet, still considering the fact that this house is located in a hot and humid area. 

For the facade, the family opted more for a simple and toned-down house. Thereby, a simple massing and limited palette on the facade ensures the house creates a minimal distraction in the neighborhood. Yet, the architecture needs to bring a bold contribution to its developing suburban fabrics and generating interest amongst people in the area towards residential architecture.

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY