*과거와현재를 연결하는 문화공간 [ Jiakun Architects ] Neighborhood·Songyang Three-Temple Cultural Communication Center

반응형

지역문화를 연속시키는 장소의 재발견.

시간의 흐름이 새겨진 공간을 현재 문화와 소통의 장소로써 재구성합니다.

Site Original Situation

Situated right in the center of Songyang County, the Confusion Temple and Chenghuang Temple district has been a public activity center and spiritual center for Songyang people since the ancient time, which contains characterized buildings of different historical periods. However, this once spiritual and cultural center was deprived of vitality for decades due to environmental chaotic and business declining.


Reorganizing Site

The architectural and environmental elements from different ages are precious traces of time, which have witnessed and shaped the functional evolution and life scenarios of this old city. When the transformation begins, how to deal with the relationship between the new and the old so that the former spiritual and cultural center will re-link contemporary life, becomes the focus of design.

This project aims to present a complete and continuous historical segment. It carefully evaluates conditions as well as accommodability of the existing buildings, and protects them correspondingly with hierarchical strategies, so that the remains of different time and space and the memory of the site can blend and coexist.

Design Strategy – “Loach Tofu Soup”

1. Sort Out & Open Up 

Through the repeated negotiation with local residents, the boundary of the site was defined by the means of the one-foot-one-inch advance and retreat. The design restores the original urban texture and focuses on regenerating the public space around two temples and opening up surrounding pathways into the city circulations


2. Updated System

An updated system —— a corridor with weathering resistant steel, is embedded into the newly arranged site. With different breadths, the corridor makes a deliberate concession to the existing plantation and the retained relics. The narrower sections act as hallways connecting preserved buildings while the wider ones turn into rooms accommodating new business. The whole building complex is therefore transformed into an open modern garden yet still holds a traditional flavor.

The corridor meanders through the deconstructed neighborhood, just like the cooking process of "Loach Tofu Soup". The deconstructed neighborhood is 'thick' and 'loose', serving as a substrate while the newly intervened corridor is more flexible, opening up connections and protruding tentacles at the street interface. The new and the old collide with a natural form of "emptiness", recording the trace of the dynamic generation. The growth and entanglement of vines, trees, grass and moss blur the boundary between the corridor and the open space, or the buildings remained. The interface of the old and the new is no longer completely separated, but fuses together.


from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY