*주택 리노베이션 KC Design Studio-House H

반응형

40년된 오래된 주택의 리노베이션 방향은 (이전에 비해) 풍부한 채광과 공간감이 느껴지는 거주공간을 생성하는데 있습니다. 양쪽에 위치한 건물 사이로 유입된 빛을 적극적으로 활용합니다.


“If a building is compared to a box, its doors and windows introduce the greenness and natural light into the box underground. To make it breathe is our romantic feeling in the design of the space.”

The project is a building nearly forty years old on Shidong Road. It’s a typical apartment building sandwiched between the left and right buildings with the light coming from the front and back. The owner attempts to turn the unused basement into a new living space for the family of four through design. There are problems that have to be solved in terms of the original space function. For example, the ventilator of the original basement is located at the 65-cm height difference between the first-floor base and the street. However, the forecourt is used for parking, and the backyard is used for sun-drying clothes. The ventilator of the basement is covered without exerting its function. Therefore, the dark basement could only be used as a storage space in the past.

If the basement is included in the daily use in the future, first is to overcome the basic environmental condition. Therefore, we decide to sacrifice the floor area on the first floor near the forecourt and the backyard to make it a courtyard. This is to expand the lighting area of the basement and at the same time increase ventilation and will make a great improvement of the bad environmental problem. Then the old concept of the basement has disappeared and transformed into the new relationship between upstairs and downstairs in the overall space.

After the renovation of the project, the front half area close to the street is the parking space, stairs leading to downstairs, courtyard, and worshipping hall. The front half area downstairs is mainly the interaction space of the family members, which further extends to the living room, dining room, and kitchen. Therefore, when the owner gets along with the family, they can easily enjoy the maple trees and sunlight at the forecourt from downstairs.


from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY