*타케나카 외과 크리닉 병원 [ TSC Architects ] Takenaka Surgery Clinic

반응형

일본 나고야에 위치한 외과 크리닉 병원의 건축적 장점은 외부로 열린 시야와 내부로 유입되는 채광으로 이곳을 방문하는 환자들의 심리를 안정시키는 효과를 가져온다는 점이다. 수평적으로 연속된 안정감과 나무가 주는 따뜻한 물성, 2개층 높이로 열린 보이드가 합쳐서 이러한 분위기를 생성한다.

The site is located in the north part in Nagoya city, where is known a good residential area and has a large population. We set the large wood eaves extended from inside of the building to a tangent between the town that has traffic laden street. The large wood receive the patients and generates a space where the patients can feel the sense of secure even outside the building, being a symbol of the town.

Inside the clinic, we provided a waiting space where the patients can feel the warmth of sunny and an open feeling by setting the L-shaped open ceiling space along the tangent. The large eaves and the L-shaped open ceiling space generate a gradation for the boundary between gradation town and the clinic. They created a comfortable intermediate space in addition to a function as a building space.

The L-shaped open ceiling space connects a spaces of the rehabilitation room and the waiting room on the second floor in addition to the outside and the inside of use clinic so that the patients can spend relax, comfortable time as if they are being in a lobby. A plenty of wood material was used for portions touched by people directly for reducing nervousness. This building has "Warm transparency" for the town.

To configure the large eaves and the L-shaped open ceiling space, we adopted a steel structure with a brace. A space truss on the upper part of of the open ceiling space plays an important role. Although a steel Y-shaped column, which consists of the space truss, are interposed between the wood material, the steel members are intentionally visible to show the functional means of the steel member.


from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY