*클래식 아파트 리노베이션 인테리어 [ Studio LIM ] RR Apartment

두가지 다른 시간이 하나의 공간에 존재한다. 아방가르드한 클래식한 느낌과 정제된 차가움이 하나의 시선에서 교차한다. 이러한 장면 구성은 기존 아파트가 갖는 구조미를 최대한 존중하며 재해석한 인테리어 디자인에 힘에서 나온다. 그리고 거주자의 취향이 반영된 풍부한 가구의 질감이 공간을 완성한다.

The description of this renovation project should begin with the place in which it is itself inserted: of Brutalist architecture, the building was designed in 1973 with apartments in modular structures characterized by the repetition of concrete arches along the spaces. Quite particular, this composition shows the frames that rise from floor to ceiling in much of the room and create a nuance between structure and landscape – two elements impossible to be forgotten when designing the interiors.


Architects: StudioLIM

Location: Jardim Paulista, São Paulo - State of São Paulo, Brazil

Category: Apartment Interiors

Lead Architects: Cyro Guimarães, Luciano Aguiar

Engineering: StudioLIM enge.

Area: 3013.89 ft2

Project Year: 2019

Photographs: Andre Mortatti

Manufacturers: Trimble Navigation, Autodesk

The unit had previously undergone a refurbishment and the entire apartment had been demolished with plaster lining, which hid the arches of the structure. In this same respect, 80% of the frames (floor- ceiling) had also been covered with plaster – the fixed upper and lower windows were hidden, and only the tilting window remained as light entrance.


With the definition of the aesthetics to be sought, the next step would be to adapt the rooms – the two suites in the original plan were transformed into three, thus enlarging the master suite with the creation of a master and a secondary bath – and structure the facilities according to the needs of modern life. The air conditioning, automation and lighting pipes required a minimum of plaster lining in some areas. With that reduced intervention, it was possible to maintain the slab exposed in most of the master suite and in the social area, where the frames are single-story floor-ceiling.


In discussing the terms of the project, the couple reported that they would like to receive and cook for their friends on weekends, a situation that presumed integration of the dining room with the living room. This integration could not be absolute, however, because the couple has two children and two employees during the weekdays.


from archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY