*키친스튜디오 [ Schemata Architects ] Kitchen Studio SUIBA

혼자 또는 둘이 사는 작은 세대로 변화하는 지금, 음식의 소비 문화 또한 변화하고 있다. 이곳 키친 스튜디오는 이러한 사회현상을 반영하는 곳으로 요리를 배우거나 배달, 가져가 먹을 수 있는 커뮤니티 장소입니다.

사교의 공간이기도 식사를 해결해야 하는 사람들에게는 일정금액으로 집에서 요리해야 하는 번거로움과 외식에 대한 부담감을 해결할 수 있는 방법으로 제공됩니다.


Kitchen Studio SUIBA is a minimalist space located in Tokyo, Japan, designed by Schemata Architects. Due to the spread of the internet, people have grown accustomed to two-way communication between customers and suppliers, and they are therefore no longer satisfied with food and beverage businesses based on one-way communication. As a result, there is a growing demand for shared kitchens for rent. They are used for various types of participatory events related to food and beverage including exchange parties between different sectors or dinner gatherings where guests can enjoy cooking for each other instead of simply going to reserved restaurants where they just wait for food and drinks to be served.

In addition, they serve as showrooms where businesses offer customers opportunities to try their food and products. One of the unique characteristics of this building is that people can enjoy looking at it from two different viewpoints – firstly from a close distance and secondly from some distance away from the site – because it is situated along Showa-dori Avenue with a very large road width. The design was developed in two directions based on the two different viewpoints, namely a “close-range” view and a “distant” view. The owner of this building also owns adjacent properties on both sides, which allowed them to take a closer look at “gaps” between the building and the adjacent buildings and actively incorporate them in our design. On the other hand, the architects looked at the building from the other side of the road and designed an extremely small volume (disproportionate to the adjacent buildings) with a high level of transparency that makes one want to peek inside.

The two different viewpoints also resulted in two different entries to the building, namely an extremely large sliding door (disproportionate to the building volume) in the front facade and a narrow approachway through the gap between the buildings (on the right side when viewed from the frontal road) leading to a small entrance in the back. On the backside of the building, the designers installed a counter outside between the buildings, where people can enjoy good times. As for the interior floor finish, they used the same material as the sidewalk to highlight the highly transparent expression of the front facade (but the pavements were unfortunately and unexpectedly replaced with different materials just before completion) .

Photography by Kenta Hasegawa


from leibal

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY