*1920년대 주택개조-[ HOLA ] EC2 HOUSE


피츠로이(Fitzroy)는 한때 도시 중심가였던 멜버른의 피츠로이(Fitzroy)에 위치한  1920년 벽돌건물을 최근 보수 공사를 마치고 가족 주거 공간으로 바꾼 곳이다. 건축가는 건물의 기존 벽돌 외벽을 그대로 유지하면서 세심하게 외관을 개조하고 내부는 완벽하게 복고풍 감각을 살렸다.


Projects Transforms an Interwar Factory in Melbourne into a Family Residence

Located in Fitzroy, a once working class inner-city suburb of Melbourne that has become one of the city’s hippest neighbourhoods, this recently renovated family residence occupies an interwar factory which Hong Kong and Melbourne-based architectural studio HOLA PROJECTS has transformed, inspired by the owners’ affinity for early European Modernism, into a contemporary dwelling with a Bauhausian aesthetic that pays homage to its industrial past.

Built in 1920, the brick building is a modest, one-storey structure that used to house the Federal Trolley and Truck Company, a manufacturing facility for axles and undercarriages for the city’s trams. What distinguishes it from other local industrial facilities, and the reason it has been listed as a heritage property, is its Art Deco-inspired façade which features a stepped parapet adorned by an unusual corbelled brick decoration and the company’s name in slender metal signage. The architects have kept the building’s original brick shell intact including the façade which has been meticulously refurbished, its retro sensibility belying the complete transformation that has taken place inside.

Due to the building’s depth, the interiors were characterized by insufficient daylight penetration, made all the worse by the introduction of an upper floor. The architects have resolved this issue by inserting three fully glazed internal courtyards that funnel natural light into the rooms around them, allow for natural ventilation, which also provide visual connections across the house. Despite their common functionality, each courtyard serves a different purpose: The entrance court in the front of the building provides a buffer space between the exterior and interior, the central courtyard contains a compact pool around which the common areas unfold, and the kitchen courtyard in the back allows for diffused sunlight in the winter and cool breezes in the summer.



from yatzer

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY