*칠레 해안가의 콘크리트 주택- [ pezo von ellrichshausen ] loba house

반응형

칠레 해안가에 위치한 이 건물은 '단순한 집보단 적고, 그저 하나의 오두막집 보단 더 많은 어떤 것'이라고 표현할 만한 콘크리트 구조물로 탄생되었다. 처음 모놀리식 객체를 만들기 위해 비율에 대한 인식을 가지고 작업한 디자인 팀은 자연 지형과 직각을 이루는 '사람이 사는 벽'으로도 해석할 수 있다고 설명하고 있다. 이렇게 '사람이 거주하는 벽'의 높이는 2개 단으로 결정되었고, 3개의 콘크리트 기둥과 2개의 다리를 통해 내부가 차단되었다.

 

in coastal chilepezo von ellrichshausen has completed a concrete structure described as ‘more than a hut but less than a house’. embedded into the terrain, the opaque ‘loba house’ faces a sea lion reserve on the pacific ocean. in developing the project, the design team played with perceptions of proportion to create a monolithic object with an ambiguous scale. ‘in its under dimensioned thickness, in its narrow and tall proportion, the building could be read as an inhabited wall that runs perpendicular to the natural topography,’ say the architects.


according to pezo von ellrichshausen, the height of this ‘inhabited wall’ is determined by two lines: a continuous horizon, and a stepped sequence of six platforms that descend towards the sea. the roof terrace serves as an extension of the landscape, while internally, a single cavernous room is interrupted by three massive concrete columns and two bridges. beds are located on the upper of the six platforms, with low ceilings, while sofas or tables are found on the lower levels.


name: loba house

location: coliumo peninsula, tome, VIII region, chile

client: marcelo sanchez, janis hananias

architects: mauricio pezo, sofia von ellrichshausen

collaborators: diego perez, thomas sommerauer, teresa freire, beatrice pedroti, wiktor gago

builder: carvajal & cabrer

structure: peter dechent

consultants: marcelo valenzuela, daniel garrido

plot surface: 1,000 sqm / 10,764 sqf

built surface: 70 sqm / 753 sqf

design date: 2016

construction date: 2017

photography: pezo von ellrichshausen


from designboom

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY