*중국 면직물공장을 공공기관으로 탈바꿈-[ CUI KAI ,AURELIEN CHEN ] RENOVATION OF XI'AN DAHUA TEXTILE MILL

반응형

1935년 설립된 면직물 공장을 리노베이션한 이번 프로젝트는 중국 도 시의 지속가능한 발전을 위한 것이다. 도시경게를 없애고 다양한 공공 공간을 조성함으로써 도시는 다공성을 갖추게 된다. 건물의 낡은 벽은 과거를 연상케 하고 사람들에게 하여금 도시를 경험할 때 민감하고 시적인 방식을 제공할 것이다.

고밀도 공장을 예술활동과 창조적인 사무실을 위한 공공장소로 재설계하기 위해 각기 다른 연령대의 건물을 구별하고 다른 설계방식으로 접근하였다. 노인들을 위한 벽돌과 목재 건물의 경우 기능적 공간을 연결하고, 카페와 레스토랑 등의 소규모 구조를 추가하였다.

 

The site of Dahua Cotton Mill is just on the side of Xi'an’s Daming Palace Ruins Park which is the world historical heritage of Tang Dynasty.  And the cotton mill  itself which was founded in 1935 is the earliest modern fabric factory in northwest China.

After decades of intensive urban development in China and massive destruction strategies, this project challenges our responsibility as architects. Our renovation strategy is to emphasize historical traces by making them the key elements of the project. They will no t only become urban landmarks, but also give an identity to the newly created spaces while preserving the soul of the place.

This project is our proposal for a sustainable development of the Chinese City. By eliminating urban boundaries and creating a wide variety of public spaces, the city becomes porous. It regenerates and adapts itself to new uses and becomes multifunctional. Its dilapidated walls remind of the past and give the people a sensitive and poetic way of experiencing their city.



To redesign such a high-density factory into an attractive public place for arts activities and creative offices, the design scheme distinguished the individual buildings with different ages and treated them with different design methods.


For the elder ones, those smaller and separated brick-timber buildings, the “careful addition” strategy is used to add some small-scale structure to connect functional spaces and make the courts into café, restaurant and other service facilities.


Those huge structures built in recent years are revaluated with their remarkable sawtoothed skylight. By the “positive subtraction” strategy, the original auxiliary rooms are displaced by streets and plazas, which form a new pedestrian system that invites citizen to enter the culture park for culture activities.



from divisare

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY