*레스토랑 인테리어 [ Francesc Rifé Studio ] Ricard Camarena Restaurant

Interiors Designers Francesc Rifé Studio Location Av. de Burjassot, 54, 46009 València, Valencia, Spain Area 780.0 m2 Project Year 2017 Photographs David Zarzoso Manufacturers Santa & Cole, louis poulsen, B&V, JMM, Petra, Marset, &Tradition


The latest collaboration of Francesc Rifé with Michelin starred chef Ricard Camarena is set in an industrial context of the 1930s. The former Bombas Gens factory that will integrate the restaurant has been rediscovered and converted into a center of art by the Foundation Per amor a l'art, promoter of the project. A challenge for the studio not only because of its aesthetic art deco but because the architecture presented some challenges of design: create a space from the non-space.


Paradoxically a residual area becomes the new restaurant, where the form is absolutely essential. Divided into two main territories, the dining room occupies a triangular surface providing a valuable perspective of one of the walls of the factory, while the bar is housed under one of the five refurbished sheds.

In the first, in search of a meaningful integration of shape, color, and texture, a second skin is designed to cover the entire space integrating the different planes of the room. The wrap is expressed in American walnut wood that contrasts with the beige color of the brick. This juxtaposition of textures in contrast with concrete pavement visually softens the project and at the same time reminds the industrial past of the premises, giving it a category Michelin entity.

The lattice, using different formats, is made up of vertical and horizontal elements, the last ones placed in the second term. The arrangement of these elements varies according to what we want to highlight, either the show kitchen or the exposed brick. In addition, is sound absorbing, and depending on the point of view creates an optical illusion that is completely opaque.

The entrance, as a transitional space, hosts a composition of 10 pictures that transforms what could be a narrow passage to the restaurant in a key player that besides placing us in the artistic environment, accompanies us on our culinary journey. Beyond the entrance, we discover the magnitude of the room in which the restaurant expands as we move between tables, up to a terrace that floods with natural light the whole space. During the day, a longitudinal opening, created to separate the restaurant of the adjacent building, allows the entrance of natural light, zenith and linearly, overnight we simulate the same effect through indirect light,


Walnut wood ceiling is achievable and includes a lighting system created specifically for the project. It is an optical illumination hidden in the ceiling that allows to light tables of 110 and 160 cm in diameter depending on the needs. As support for this technical lighting, several decorative luminaries have been placed along the room.


from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY