*풍경이 파노라마로 펼쳐지는 휴양시설-[ PKDM ] ÁRBORG HOUSE

레이카비크에서 2시간 정도 떨여진 강 유역에 위치한 이번 휴양시설은 건물 아래로 빙하가 만들어 낸 강의 조용한 굽이침을 볼 수 있다. 이 건물은 주차하는 차고에서부터 침실 다음에 생활공간으로 나가는 것 그리고 시골로 뻗어나가는 순서대로 구성되어 있다. 이러한 구도적 계획의 의도는 주변 시골의 이끼낀 언덕을 휘감고 그 것을 생활 공간으로 가져와 한 방에서 경험하게 하는 것이다. 서쪽강과 먼 산맥의 전경이 파노라마로 펼쳐지는 것 또한 이 건물의 건축 포인트이다.

This vacation house is located on the banks of the Hvita river, a two-hour drive East of Reykjavik. The site is a moss-covered hill with a view over a quiet bend in the glacier-formed river. In the spring, the river carries the icebergs from the glacier towards the sea some 100km away.


One approaches the house from the top of a hill. The building is organized as a sequence of events, from parking through walking between the garage and bedroom spaces, into the living space and out into the country-side. The intention of the plan was to grab the mossy hill of the surrounding countryside and bring it into the living space, creating a continuous one-room experience. This enables panoramic views of the river and the distant mountains to the west.


Living and dining rooms, kitchen, and master bedroom are all arranged in this one continuous room. The children's and guest room wing is connected by a corridor to the back of the house facing north. The exterior is a broken surface of light grey, fair-faced concrete blended with gravel from the riverbed, which harmonizes with the moss-covered surrounding landscape. Leftover moss from the footprint of the house covers the roof. It was kept aside and regularly nursed during the building process, before being reinstalled on the roof. Doors and terraces are clad with teak boards that will gradually weather to match the seasonal moss and mottled concrete surface. Fair-faced concrete walls throughout the entire interior are matched with untreated hardwood on floors and ceilings. Selected stones from the nearby riverbed cover the bottom of the infinity pool, projecting out in front of the terrace and serving as a railing which otherwise would have uninterrupted the view of the river The house as cast in concrete with a roof of steel construction, insulated on the outside and heated with under-floor heating from specially-drilled geothermal sources inside the plot limits.


from divisare

댓글(0)

Designed by JB FACTORY