*대나무 학교 강당 [ CLA ] bamboo sports hall for panyaden international school

this sports hall for a school in thailand utilizes prefabricated bamboo trusses to span more than 17 meters without steel reinforcements or connections. commissioned by the panyaden international school, an international and bilingual institution located in the country’s chiang mai province, the project was designed by chiangmai life architects (CLA), a firm who specializes in bamboo and earth architecture. the building is expected to last for at least 50 years.


name: bamboo sports hall for panyaden international school

location: hang dong district, chiang mai province, thailand

architect: chiangmai life architects (CLA)

built area: 782 sqm / 8,417 sqf

completed: 2017

photography: markus roselieb (CLA) and alberto cosi

 

lead architects: markus roselieb, tosapon sittiwong

engineers: phuong nguyen, esteban morales montoya

client: panyaden international school

budget: USD 300,000

carbon footprint: zero

 

manufacturers/products

chiangmai life construction: borax/boric acid treated bamboo

yang ma sports tech co., ltd: EPDM/SBR indoor sports floor

PSC commercial co., ltd.: cree multipurpose LED lights

CLA’s design is based on the lotus flower, a symbol of both thailand and buddhist teachings. the design team, led by markus roselieb and tosapon sittiwong, was asked to construct a large hall able to accommodate 300 students while blending with its natural surroundings. the brief also called for modern sports facilities and stated that only bamboo could be used to maintain the school’s low carbon footprint.


covering a total area of 782 square meters (8,417 sqf), the completed structure hosts basketball and futsal, and can also accommodate volleyball and badminton courts. storage facilities are positioned behind a stage that can be lifted automatically, while elevated balconies provide space for parents and other visitors to watch the hall’s various events. natural ventilation and insulation ensure that the space remains cool throughout the year, while the exposed bamboo offers an aesthetically pleasing structural presence.


from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY