*자연과 일치하는 프랑스 박물관 -[ Snøhetta ] Lascaux IV

반응형

프랑스 몽 티냑 (Montignac)에있는 동굴 미술 센터 (Cav Art for Cave Art)가 새롭게 오픈하였다.  건축가 Snøhetta와 SRA는 시나리오 작가 Casson Mann과 함께 고고학자 팀과 긴밀히 협력하여 전체 론적 인 박물관과 교육 경험을 창출했다. 특히 Lascaux IV Caves Museum은 울창한 산림지대와 산등성이 협곡 사이에 위치해 있는데, 경관의 미세한 컷으로 인해 박문객들을 호기심 불러일으키는 선사시대 세계로 인도한다.

Snøhetta’s design in Montignac, France, conceives the Lascaux IV Caves Museum as a fine cut in the landscape, inviting visitors into a curious world of prehistory.

The new International Centre for Cave Art in Montignac, France welcomes visitors to an immersive educational experience of the prehistoric Lascaux cave paintings. Known by archaeologists as the ‘Sistine Chapel of Prehistory’ due to their spiritual and historical significance, the 20,000 year old paintings are among the finest known examples of art from the Paleolithic period. Architects Snøhetta and SRA, alongside scenographer Casson Mann, worked closely with a team of archaeologists to create a holistic museum and educational experience.


Program: museum

Architect: Snøhetta

Scenography: Casson Mann

Associate architect: SRA Architectes

Associate architect, study phase: Duncan Lewis Scape Architecture

Construction economist: VPEAS

Structural design: Khephren Ingéniere

Fluids, roads and utilities engineering: Alto Ingénierie

Facades and glass design: RFR

Lighting designer: 8’18’’

Acoustical engineering: Commins dBlab

Management and operating company: Semitour Périgord

Area: 8,365 sqm

Completion: 2017

The new Lascaux IV Caves Museum is situated at the intersection of two unique landscapes, between a densely-forested, protected hillside and the agricultural Vézère Valley. Snøhetta’s design conceives the museum as a fine cut in the landscape, inviting visitors into a curious world of prehistory. By framing the experience of the cave replica in contemporary design, the approach counters the potential trap of artifice: the materiality and geometry of the approach allows the visitor to understand that they are in the presence of a reproduction, without distracting from the power of its impact. The form and materiality of the museum have a monolithic, sober expression, speaking to the surrounding nature and the massive rock formations embedded in the hill, with a new public, agricultural landscape unfolding around it.


Inside the cave facsimile, the atmosphere is damp and dark, re-creating the humidity within the caves. Sounds are muffled; the temperature drops to about 16 degrees Celsius. This sequence is dedicated to contemplation, allowing people an experience of the sanctuary that once was. Lights flicker just as the animal fat lamps of Paleolithic times did, revealing the layers of paintings and engravings on the surface of the walls.


from domusweb

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY