*멕시코 싱글가족 주택 리노베이션-[ S-AR ] Casa 9X20, Monterrey, Mexico

반응형

Casa 9X20라는 이름은 이 건물이 지어진 면적에서 이름을 따 왔다. 인더스트리얼 창고들이 즐비했던 곳에 지난 수년동안 주택개발을 통해 변화를 겪으면서, 동일한 면적을 가진 70개의 구역이 개발가능하게 되었다.

이 집은 2개의 완전한 층을 갖추었고, 1개의 불완전한 층이 이 곳에 사는 가족이 좀 더 넓은 공간이 필요한 그 때를 대비하여 앞으로의 확장을 기다리고 있다. 1층은 소셜한 장소로써 일반적인 서비스를 제공하는 장소인데, 오픈 플랜 스페이스가 뒷쪽에 위치한 파티오 복도나 뒷마당, 주차장을 통해 가로막힌 형태이다. 2층은 좀 더 사적인 공간으로 가족의 거실, 안방과 두 아들을 위한 2개의 작은 방들이 있다.

콘크리트 블록으로 텍스쳐를 그대로 드러낸 면들이 전면이 과열되는 것을 막기 위해 배치되어 있고, 그 면에 응달을 항상 제공하도록 구조화되었다.

Casa 9X20 takes it’s name from the dimensions of the plot where it is built. Located in an industrial warehouses area, which has been transforming into housing developments over the years, the house is part of a small development with barely a couple of streets and 70 available plots that have the same dimensions.


Program: single family house
Architects: S-AR
Design team: Cesar Guerrero, Ana Cecilia Garza, Carlos Flores, Maria Sevilla (architects in charge), Marisol Gonzalez (collaborator)
Construction: Gonzalo Tamez
Area: 227 sqm
Completion: 2016

 

The house has now two complete levels and one incomplete level waiting for a future expansion, when the family requires more space. The ground floor includes the social area and general services. This floor is defined as an open plan space, enclosed by a lateral patio-aisle, a large core of services, a backyard and the garage. An aisle of services is delimited from the main area by a large continuous piece of furniture, which organizes the interior space, giving service to both sides: the social area and the services aisle.

The second floor includes the private spaces of the house, such as the family living room, the main bedroom and two smaller rooms for the sons. The third level is a rooftop terrace that can be occupied in the future as a playroom or a studio. The built volume is illuminated by the light that filters through the lateral patio  and the backyard that separate the house from the neighbor buildings, as well as by the stairs volume, used as a conductor to bring light from the street into the core of the house. In this way, the interior spaces always receive some kind of indirect natural lighting.

The facade presents a textured surface made with concrete blocks arranged to avoid an overheating of the front walls, providing shade to the facade’s surface at all times. This is used as a simple bioclimatic cooling strategy due to the southern orientation of the house’s front facade, which during most of the day receives direct sun radiation.

from domusweb


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY