*공장에서 사무실로, 오피스 리노베이션 IFUB transforms former chocolate factory into office with secret storage

베를린에 위치한 오피스 리노베이션은 기존 초코렛공장의 원형(오리지널리티)를 복원하는 동시에 유연한 사무환경을 위한 오픈플랜을 지향한다. 이를 위해 최근에 덧붙여진 부위를 제거하는 작업과 구조적 보강 작업이 함께 수반되었다. 철골을 이용, 구조적 보강 및 오픈플랜을 함께 구현한다. 특히 기존에 사용된 벽돌을 아치형태로 천장에 디자인함으로써 공간의 영속성을 표현한다.

Munich architecture firm IFUB has converted the ground floor of a Berlin factory into an open-plan office with a wall of hidden cupboards and rooms.
The practice focused on preserving the structure's historic elements, and taking it back to its original design by removing some of the more recent additions.
The lobby of the building and the office area are separated by a wall of storage, which features cupboards arranged along a distinctive scalloped pattern.
The section also hides a small kitchenette and toilet, and doors can be opened to function as windows through to the hallway.
The building is located in the city's Neukölln district and was built in 1870 – making it one of the oldest commercial buildings in the neighbourhood.
From 1926 to 1973 the factory made chocolate before being converted into a block of flats and undergoing a number of subsequent renovations.
As part of its refurbishment, IFUB sand-blasted the vaulted ceiling to reveal the original brickwork, and restored the brick flooring. Power and internet is supplied to each workstation through hanging steel cranes – which avoided the studio having to take up and destroy the original floor.
IFUB chose single exposed light bulbs and placed them at either end of the cranes, to further highlight the ceiling.


Meeting rooms are sectioned off by black-framed glass, and the studio selected white and red floor tiles to complement the building's existing materials.
The studio also overhauled a small apartment in the building, adjacent to the office. More storage space conceals an extra bathroom, as well as providing room for an additional kitchenette.
Pinewood flooring and brightly coloured furniture was added to create a "homely" atmosphere.
The office is inhabited by online card game company Sauspiel, which plans to use the apartment as a separate flat for guests as well as an additional meeting room.


from dezeen

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 독일
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY