*위치적 단점을 보완하여 건설된 타운하우스_[ Zanderroth Architekten ] BIGyard

반응형

이 곳은 2면하고도 반이 22미터의 높다란 벽으로 둘러 싸여 있어 거리를 접한 면은 북쪽을 향해 있고 각기 다른 조건하에 3개의 다른 면들은 분명학 특성들로 개발되었다. 거리를 접한 타운하우스의 건설은 가든 하우스와 정원에 지나치게 그늘지지 않게 하기 위하여 오로지 4층 높이로만 제한하였다.  빛을 충분히 받을 수 있게 정원은 1층 높이로 올렸는데 그 아래는 주차장을 두었다.

The property is surrounded by 22 m high walls on two and a half sides. The street façade faces north and a listed church banks one side. Responding to the di cult conditions, three different typologies were developed with unmistakable characteristics. The street-side townhouse construction is only 4 storeys high, to prevent overshadowing the three- storey  rewall garden houses and garden. The garden is raised to the 1st  floor level for additional light, with the garage beneath it. Three-storey penthouses with  ne views and double-oriented top  floors dominate above.


Architects: Zanderroth Architekten

Location: Prenzlauer Berg, Berlin, Germany

Design Team: Kirka Fietzek, Diana Gunkel, Guido Neubeck, Christian Roth, Konrad Scholz, Lutz Tinius, Sascha Zander

Area: 9100.0 sqm

Project Year: 2010

Photographs: Simon Menges , Michael Feser

Manufacturers: BNB Potsdam, Bauklempnerei Ness, Tischlerei Jaehnke

Construction

The two-row apartment building closes the block perimeter and consists of 45 individual homes, each with single- family home characteristics.


Townhouses

23 townhouses along the street have separate front entrances and rear parking access. With a breadth of mainly 3.65 m, the four  oors have split-level organisation, with a 4.20 m kitchen/living room, direct garden access, a visually shielded roof terrace and a roof garden.


Garden house

Direct garden access provides interior light and individual rear entrances. 10 three-storey garden houses have strikingly large room areas and heights, loggias, balconies and split-level organisation.


Penthouse

Above the garden houses, 12 three-storey penthouses are double-oriented on the top floor. From visually shielded patios, they have direct access to roof terraces with city views.


Community – Privacy - City

The advantages of one’s own home, combined with the density of a residential estate, give new significance to the aspect of community. The development reflects precisely that combination of community and privacy.

The buildings have several entrances providing independent access, while paths in the courtyard, lobby, garage and street repeatedly overlap. The project’s size allowed a series of communal facilities. Highlights include the 1,300 m2 communal yard, which is not divided into individual gardens, the 250 m2 common roof terrace with views of Berlin and cooking facilities, the sauna and four guest apartments. 

The car-free garden, the narrow modular grid and separate, yet overlapping access give the project’s uses a village- like character. The town houses open out towards the street – and the city – each with shop windows in one room, allowing use by small businesses or providing as much insight into the interior life as the residents wish.


Joint Building Venture

The project was implemented as a joint venture. The specialist coordinators SmartHoming supervised the 72 partners in constructing the building under autonomous responsibility. No development company carried the risk and pro ted from the project, so the square-metre prices were well below the market level. From room layouts to bathroom tiling, the 72 owners could full their own interior requirements. Everything affecting the community, such as the façade, shell construction and garden design, was planned by the architects in coordination with the group.


from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY