*베트남 호치민시 전통가옥의 변화-[ Sanuki Daisuke Architects ] Hem House

반응형

일반적으로 베트남의 건물들은 메인 거리로 구분되고 내부에는 수많은 좁은 골목으로 구성되어 있다. 이러한 좁은 길의 폭은 2미터에서 4미터에 이르기까지 다양한데, 종종 1미터도 안되기도 한다. 베트남 특유의 이러한 특성 때문에 골목은 아주 매력적인 도시공간이라고 할 수 있다.  이러한 베트남 호치민시 좁은 골목에 Sanuki Daisuke Architects은 단일가구를 위한 집을 설계하였다.

골목의 집들은 보통 보안과 사생활 또는 서늘한 그늘을 위해 울타리나 불투명 창으로 덮여 있는데 결과적으로 집들은 마치 '새둥지'처럼 어두 컴컴한 인테리어를 하고 있고 전기 조명의 사용이 하루 종일 필요하다. 이 점에 있어 건축가는 골목에 좀 더 밝고 즐거운 분위기의 집을 설계하고 싶었다. 단순한 모양을 하고 있는 이 건물은 현지 규정에 따라 최대한의 규모를 하고 있고 전면에 걸쳐 수많은 오프닝을 두었다. 외부로부터는 단절되어 있지만 내부 환경은 놀라울정도로 환하고, 이는 자연 채광과 바람이 통했기 때문이다. 강철 메시는 각 창문마다 서로 다르게 커스텀되어 있는데 이는 고객의 이용에 따라 선택된 것으로 베트남 특유의 텍스타일을 연상시킨다.

Sanuki Daisuke Architects designed a single family house in a small alley ­– or Hem – in the center of Ho Chi Minh City, Vietnam. In Vietnamese towns, the buildings’ blocks are usually defined by main streets, with numerous narrow alleys inside, animated by vivacious Vietnamese life. The alleys’ width may vary from two to four meters and, occasionally, it can be even less than one meter. Due to their distinctive features, Hems are quite attractive urban spaces.


 

Program: single family house
Architects: Sanuki Daisuke Architects, Sanuki Daisuke, Huynh Anh Tuan
Main contractor and structure: Công ty TNHH Cơ khí và xây dựng & thương mại Tám sáu
Building height: 13.6m, 4 stories
Structure: reinforced concrete frame structure
Completion: 2016

Houses in the Hem are usually covered by fences or smoked glass for security, privacy and shading. As a result, the houses look like ‘cages’, with dark interiors that need the use of electric lighting even during the day. The architect’s mission was, therefore, to design an enjoyable and bright house in the Hem.

Since the the street was just 1.7 to 2.1 meters wide, another challenge was to keep privacy and security. Sanuki Daisuke Architects decided to set “openings with depth” all around the perimeter wall, meaning that the wall openings have a depth of 50 to 80 cm and are equipped with furniture and shelves. This solution helped to save indoor spaces, making them brighter by getting natural light’s reflection. Keeping privacy at the same time, providing the eye stop from outside.

The building, with its simple shape, achieved the maximum area according to the local regulation and many openings all around the facade. It seems closed from outside, but the inside environment is incredibly bright, with natural lighting and wind. The steel mesh are custom made and different on each window, with patterns selected according to the client’s usage and referring to Vietnamese local textiles. The meshes provide at the same security and movement to the facade.

Each floor has a different ceiling height and features Vietnamese traditional materials. The outside wall is finished by exposed terrazzo. The interior cement tile is also local and a widely used material. The positioning of the openings was carefully decided considering the context conditions and the future planning of neighborhood. The views of the Hems were selected to become a part of interior space.



from domusweb

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 베트남
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY