*3세대 거주 단독주택, 판교 하우스 [ Jo Jinman Architects ] Pangyo House

반응형

판교하우스가 지향하는 거주형태는 가족구성원의 독립적인 거주 및 사생활 보장과 연속된 소통을 목적으로 한다. 이를 끌어가는 건축어휘는 내부 중심에 비워진 중정과 야외공간; 테라스 그리고 거주 깊숙히 유입된 수직동선; 계단에서 찾아 볼 수 있다. 각 공용공간; 거실과 주방은 앞서 이야기한 각 야외공간과 연계하며 확장한다. 여기에 거주자의 사생활을 위한 5개의 침실과 알파공간이 목적동선을 연결하는 지점마다 배치된다.
아파트에 길들여진 시각에서 보면 불편해 보이는 것이 당연하다. 하지만 거주자에게 밀착된 공간은 그들의 생활을 여유있게 보장하는 동시에 유연하게 제공한다.

Designed by Jo Jinman Architects, Pangyo Layered Terrace House is a residential building for a three generations family of eight members, located in a housing development district, about fifteen minutes drive away from Seoul’s downtown.


Program: single family house
Architect: Jo Jinman Architects
Design team: Ukee Hong, Cha Seung Yeon
Site area: 231 sqm
Building area: 109 sqm
Total floor area: 204 sqm
Structure: The Gujo
MEP engineering: Gm Engineering
Completion: 2015

Based on some initial restriction such as the site area of 12x12 meters, the local planning guideline with rigid volumetric requirenments and the future flexibility of the family members, the house is made to function like a small city. The site faces the road on the South–West side, while the rest is closely surrounded by adjacent houses.

After careful analysis of daylight and family composition, the proposal was to make two blocks of southward structures with a void in the middle in order to accommodate four different domains, three private for each generation and a shared one. Each domain has different heights and integrate into a single landscape through the main patio.

Seventeen different rooms are displayed around an empty void that unfolds from the ground floor patio through the second level terrace to the roof terrace, embracing daylight and the dynamic nature outside.

Five bedrooms are located in between four outdoor platforms creating a spatial expansion that combines together patios and rooms, which are always visually connected with each other. Some internal windows are designed for inner communication, meanwhile the main stairs are much wider than its ordinary uses not only for seamless vertical circulation from the entrance to the roof terrace, but also because it works as an extensive living room or reading area. Just like in many public town squares, the architects used multi layered platforms in the heart of the house for common gatherings that can be filled with various natural livingscapes.



728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY