*자연재해에 대한 완벽대비를 한 푼타레나호텔-[ WMR Arquitectos ] Punta Sirena Hotel

반응형

마울레 지역 Curanipe 해변에 위치한 푼타 레나 호텔은 휴양을 목적으로 하는 곳으로 주로 카이트서핑 수상 스포츠를 위한 곳이다.
건물은 지진 해일에 대한 과도한 손상을 최대한 방지하기 위해 위쪽으로 높이 올려 세워져 있고 이는 크고 매우 무거운 기반이자 물에 대한 최소한의 저항성을 가진 늘씬한 기둥의 나무 구조이다. 공공 장소에는 물로 인한 임의의 저항을 발싱하여 건물에 영향을 미치지 않게 하는 재질로의 역할을 한다. 이 모든 것은 해일에 대한 가능성에 대비하기 위한 내용이다.

Punta Sirena Hotel is intended primarily for kitesurf water sport, as recreation. It is located on Curanipe beach in the Maule region.

The building is elevated to avoid excessive damage from a possible earthquake / tsunami. It works with the idea of a tree structure: large, very heavy foundations and slender pillars with the least resistance to water.


 

Architects: WMR Arquitectos

Location: Curanipe, Pelluhue, Maule Region, Chile

Project: Area1200.0 m2

Project Year: 2014

Photographs: Sergio Pirrone

Manufacturers: B&P, Behr, Cerecita, Indalum, Scanavini, Steelock, carbonileo

In the public area, we work with 100% glass surface so that the water does not encounter any resistance and breaks the glass without affecting the main structure. All this is in terms of future reconstruction in the case of a possible tsunami, but not in relation to the security people, who have to evacuate the building.

The commission consists of: 12 rooms en suite, 3 shared bedrooms, restaurant, kitchen, administrative area, yoga room, shop, service area, and storage for windsurf and kitesurf gear.


The layout is defined with the restaurant on the first floor of the central volume. It seeks to set up a central courtyard without wind (southern wind). This courtyard is set between the restaurant and the windsurf and kitesurf school volumes.

Upstairs there are 3 directions of views in the bay: the wave, to the south, the nearby bay to the north and the entire bay to the north (Curanipe). These views deform the geometry of the upper floor into 3 volumes with different directions. The vertical circulations and multipurpose (yoga) room are located where the 3 bodies converge. All circulations are exterior.

The hotel was designed with a pinewood module of 4.0 m x 4.0 m. The structure (pillars and beams) is exposed, treated with carbolineum primer (black). The facades are modulated at 1m, with the structural columns exposed. Among them we placed eucalyptus poles, giving a lamp aesthetic when turning on the lights at night.

The interior walls and ceiling are finished with 1x8 raw boards and pinewood floor.


We use a simple materiality (wood, forest area) and (very cheap) local labor, allowing us to build without major inconveniences or sophisticated solutions.


from archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 | 칠레
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY