*이탈리아 칼트론 지역문화센터-[ Mirko Franzoso Architetto ] Community centre Caltron


이탈리아 트렌토 근처 클레스라는 마을의 칼트론 지역문화센터는 지역주민들을 위한 만남의 장소이자 지역사회의 정체성을 서로 협의하고 성장해나갈 수 있는 곳으로 따라서 남녀노소를 위한 기능을 소화하면서도 또한 모두가 용이하게 접근할 수 있는 곳이 될 수 있도록 설계되었다.

역사가 깊은 마을이자 시골의 풍경 사이의 중개자로써의 역할을 수행하면서 또한 동시에 마을의 팽창을 제한하면서도 땅의 무분별한 사용을 막는 역할을 해야했다.

새롭게 지어진 기 건물은 자연스러운 방식으로 땅 위에 놓여지면서도 그것을 지지할 수 있는 강력한 기초를 갖춘 단조로운 건축물이다. 그러면서도 톤이나 물질의 변경사항 없이 사과 나무를 연속으로 사용하여 면을 리듬있게 구성하였다. 건물은 전체적으로 나무를 사용해서 만들어졌고 창문은 안과 밖 사이의 관계에 있어 연계성을 유지할 수 있도록 설계되었다.

The project for the new Caltron community centre, in the village of Cles, near Trento (Italy) is a meeting point for the inhabitants, where children, youth, adults and seniors can meet, discuss and grow together community identity. Here life stories intersect. For this reason, the functions are designed, both for children and for elderly people, and are accessible to all.


 


Casa sociale Caltron, Cles, Trento, Italy

Program: community centre

Architects: Mirko Franzoso Architetto

Client: Comune di Cles

Contractor: Mak Costruzioni

Cost: €750.000

Area: 440 sqm

Completion: 2015

The new building serves as a “trait d’union” between the historic town and the rural landscape, but at the same time arises as a limit to the expansion of the town and then to the indiscriminate use of land.


The new volume is a simple architecture, nestled in a natural way on the ground and a powerful base that sustains it. The building is compact and proportionate to ensure the continuity of the urban fabric of the village. The facade, with its rhythm of solids and voids punctuated by pilasters continues the succession of apple trees without altering tones and matter. The building is made entirely of wood; the north and south facades are clad with larch vertical slats, while the long fronts east and west are drawn from the vertical scan of the  larch pillars. The windows are set back and protected by the facade plane to generate a continuity of the relationship between interior and exterior, as well as mitigate the effect of the sun in the inner rooms.

Underground volume supports and wraps the entire operation with its long monolithic brand built-in washed and colored concrete that embraces the parking, the playground and the social home. The local porphyry emerging from washing concrete harmonizes the hue of the wall with the natural environment of the context. Large wooden niche that holds and protects people who enter the building mitigates and lightens the authoritative presence of the long wall.


The distribution of the interior spaces responds to the functional program defined by the public administration. The entry is made directly in the meeting room, a space completely free from clutter, flexible and modifiable according to needs; from there, through three sliding doors located on the north side you can reach all other heated rooms: bathroom, kitchen and storage. The two main spaces, kitchen and meeting room enjoying the presence of large windows that provide continuity with the exterior.

Going upstairs you will arrive in a large covered space completely free and open. This part of the building allows you to enjoy the view of the valley from a higher point than the street level. The wooden pillars that support the roof act as sun blind and increase privacy within the space. It’s possible access to the terrace directly from the west upstream street or from the common internal stairwell of the building.

This architecture, built for the whole community, offers a new perspective on the landscape, but at the same time enjoys high visibility from the town and serves as attraction.















from  domusweb

댓글(0)

Designed by JB FACTORY