*남다른 아이디어의 디자인이 돋보인 경기도 다가구 주택-[ UTAA ] Sugar Lump

반응형


 

한국에서 아파트를 제외하고는 다세대주택이 가장 흔한 주택형태 중 하나일 것이다. 일반적으로 다세대 주택의 저층부는 주차장을 만들거나 소규모의 상가나 오피스를 두게 마련이고 각장 상부의 탑층은 건물주가 산다.

이번에 소개할 경기도 이천의 다세대 주택은 "5일장"이 열리는 전통시장이 끝나는 지점에 위치해 있는데, 이 건물의 의뢰인은 자신들의 다세대 주택에는 2개 층의 상가시설을 포함하여, 탑층에는 자신들의 주택 그리고 나머지는 레지던스 형태의 임대 주택을 포함하길 원했다.

의뢰인의 디자인 요청이 있기전 의뢰인은 잉미 다른 디자인회사에서 받은 디자인 포맷을 받아 둔 상태였지만 그는 새로운 디자인을 원했다. 메인 거리에 위치해 있지 않은 건물의 특성 상, 전통 시장에도 쉽게 노출될 수 있는 주택이기를 바랬으며, 무엇보다도 에너지가 가득한 거리의 풍경이 반영되길 바랬다.

이를 기반으로, 다세대 주택의 디자인을 다시 분석하면서 대다수의 사람들이 내부적인 것보다는 외적인 발코니를 선호한다는 점을 발견했고, 그래서 일반적인 빌라 형태의 모습이 아닌, 모든 주택의 외부에 오픈 발코니를 배치하였고 이 발코니는 장독대나 에어컨디셔너 같은 외부 시설을 둘 수 있도록 작은 정원이 될 수 있도록 하였다.

Besides the apartment, multi-housing in Korea is one of the most common housing.

 

Generally, on the low part of the multi-housing there is a parking lot, small shopping area or an office. The top floor among the upper three housing floor is mainly used by the owner of the whole housing.


 


  • Architects: UTAA
  • Location: Jungni-dong, Icheon-si, Gyeonggi-do, South Korea
  • Architect in Charge: Kim Chang Gyun
  • Design Team: Choi Byung Yong, Jang Geun Yong, Roh Seo Young
  • Area: 709.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Park sehwon

Multi-family housing, which is arranged in the location of Icheon, Gyeonggi-Do, is right next to a supermarket which is the end of the traditional market street holding ‘5days market’. The client hoped their multi-family housing to include two-floor of living facilities, upper part of lease for residence and a residence for the owner on the top floor.

Before the client required a design, he had already received a design format made by other design office. But the result did not differ from other mediocre multi-family housing, so he ordered a new design. Although it is not situated on the main street, it is a place where is easily exposed to a traditional market and a big supermarket. He desired the street landscape to be full of energy more than anything.

In the narrow street, the site had both diagonal plane control by street width and sunshine restriction. So in the middle of the process, almost every building type was terraced building type or diagonally shaped. But it lacked something, so we decided to start from the zero point.

We analyzed the existing multi-family housing again, noticed that those housing had balcony expanded, using the space for living room, rooms, or had a window on the balcony so that the three dimensional form disappears from the outside. Also based on the research, we realized that most of the users preferred to have external balcony rather than internal one.

Thus, to get away from the standardized appearance of the existing multi-family housing, we decided to arrange the open balcony on the outside of all housing, and use the diagonal plane control, sunshine restriction asa major element of the external facade design. Actually by connecting the inside and outside, the balcony is a small courtyard that can be used for laundry drying, storage, Jang-dok-dae(platform for crocks of sauces and condiments) and air conditioner outdoor unit.

From the first stage, we suggested to use only one material for outside. Since there are so many materials, colors and signs that lead to distraction, we needed to tone down made the black granite stone to be greyish by testing various materials. Due to the glitter in Ma-cheon-suk is mostly used to show off the surrounding motel etc, however if the finish is dabbed the stone could convey different feelings using subtle color and sunlight, and also the special texture of the material.

Because of its different appearance from neighborhood, too conspicuous material may be harmful to be recognized. This completion of construction gives the formative impression instead of oppressive atmosphere through the balcony that is rhythmically set and makes the street vitality and energy.

Fortunately during the construction process, construction office and the officer could feel difficult but enjoyed the construction. So they could finish it, pleasantly until the end. The client is very satisfied about the fact that rent was rapidly completed in better conditions than other multi-family housing which was built in the same period.

The interesting thing is that the most advantageous person is not the construction office or the client but first-floor cafe owner.  It is widely considered that many people visit to explore the building itself.




























from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY