*동경 도호음악원-[ Nikken Sekkei ] Tohogakuen School of Music

동경의 전형적인 도시외곽에 도호음악원(Toho Gakuen School of Music)을 설립하는 프로젝트를 소개하고자 한다.

음악을 배우는 적절한 장소를 만들어 내려던 고심 끝에 일종의 감옥과도 비슷한 형태로 복도 하나에 교실이 연결된 낡은 1층짜리 건물에서 전통적인 캠퍼스 형태도 아니고 새로운 강의실을 배치한 지금의 모습이 탄생하였다.


동떨어진 곳이라기 보다는 주변 환경이나 동료 음악가들 사이에 좀 더 가시적인 커넥션을 요하는 작업이었기 때문에, 때로는 각기 다른 악기들을 다룰 수 있다는 상황을 위하여 학생들은 서로 떨어져 있는 강의실을 갈 때 복도나 계단을 선호하는 경향이 있었다. 그래서, 음악 수업을 위해 조화된 공간 만큼이나 강의실과 복도 사이에도 조화가 필요했다. 음악원은 지역 사회에서도 좋아할만한 환경을 제공하도록 설계되었기에, 위층과 아래층의 격자무늬 구조를 고려함으로써 대중에게 1층을 개방하는 것으로 그 노력을 더했다.

Project of a music college in a typical suburban setting of Tokyo.

Through exploration of creating an appropriate place for learning music, apart from the old one-side corridor compartment style lesson rooms, similar to a prison house, new arrangements of lesson rooms has been developed in which it’s not a typical campus style, nor dispersive location of schools.It has a look of a city observed in Quartier Latin.



 


  • Architects: Nikken Sekkei
  • Location: Chofu, Tokyo, Japan
  • Design Team: Tomohiko Yamanashi , Hatori Tatsuya,Yasuyo Sasayama,Yoshito Ishihara/NIKKEN SEKKEI
  • Area: 1943.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Harunori Noda
  • Interior Works: Tomohiko Yamanashi Hatori Tatsuya,Yasuyo Sasayama,Yoshito Ishihara/NIKKEN SEKKEI
  • C&S [Civil & Structural Engineer]: T oshihiko Kouno , Yukio Koori,Mari Ida/NIKKEN SEKKEI
  • M&E [Mechanical & Electrical Engineer]: Chiharu Sakae, Kai Yamashita、Makoto Hishida , Naoko Okada,Shin Inoue / NIKKEN SEKKEI
  • Acoustics: Yoshihide Shiba,Ami Aoki/ NIKKEN SEKKEI
  • Software development: TACHIBANA & SAKAMOTO Laboratory, Institute of Industrial Science, The University of Tokyo
  • Wind and Daylight Simulations: Marie Nakaso /(NIKKEN SEKKEI Digital Design Lab.)
  • Quantity Surveyor: NIKKEN SEKKEI
  • Main Contractor: Shimizu Corporation
  • Client: Tohogakuen School of Music

There has been a demand for a more visual connection among co-musicians or surroundings rather than for an isolated space.There are necessities of eye-contact with the other participants. Occasionally,for the sake of different acoustic conditions, students tend to prefer corridors or staircases as oppose to isolated lesson rooms. Therefore it was preferable for lesson rooms and corridors to be utilized as spaces in sync for musical trainings, as well as maintaining acoustic independency. Furthermore, exploration of   opening up of the musical college “which tends to be isolated” to the surroundings, will contribute in bringing more liveliness as well as forming unity among the students.

The wall girder grids installed in the basement and on the second floor, will afford the acoustic independency by arranging lesson rooms discretely.It will also treat the lesson rooms and corridors equivalently by regarding the rest of the spaces as corridors. In addition, the openings at the corner of the lesson rooms contribute in creating continuous scenery unified with corridors visually as well as maintaining acoustic independency.A musical college deigned to contribute a favorable environment to the local community has been explored. Opening the ground level to the public by considering the upper and lower grid-like structures as roof and foundation is one of those efforts.



























from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY