*아파트 리노베이션, 거실확장 [ MAMM DESIGN ] Apartment in Sagami-ohno

반응형


3명의 여자를 위한, 어머니와 두딸을 위한 30년된 오래된 아파트 리모델링은 가족구성원의 독립적인 생활공간 확보는 물론, 전형적인 주거공간이 전달하는 소통과 차별화된 내부 풍경 생성을 목적으로 진행된다.

리노베이션의 핵심, 커브
리노베이션의 첫번째 단계는 원활한 소통을 위한 무장애공간; 오픈 스페이스 구축에 있다. 이를 위해 화장실을 제외한 기존벽(공간을 구획하고 있는)의 대부분을 제거한다. 그리고 새로운 곡션벽을(공용공간과 사적공간을 구획하는) 추가, 소통을 위한 커다란 오픈스페이스를 생성한다. 또한 개인공간은 곡선벽을 경계로 가장자리에 배치된다. 곡선은 그렇게 내부공간을 산책하며 연결과 구분을 반복적으로 일으킨다.

reviewed by SJ,오사


This is a renovation project of an apartment unit in a 30-years-old building.

It's for a family of 3 ladies, a mother and 2 daughters. Its wide frontage toward south was very attractive, but the existing plan was stereotypical one at the time of its completion in Japan, so the whole unit could not benefit from the wide frontage. Especially, the existing kitchen was closed and separated from other part, and apparently, it was not an ideal situation for the client who wants to enjoy scenery of the wide frontage and to communicate with daughters.




  • Architects: MAMM DESIGN
  • Location: Kanagawa Ward, Yokohama, Kanagawa Prefecture, Japan
  • Lighting Designer: LIGHTDESIGN
  • Project Year: 2015
  • Photographs: Takumi Ota


The first step was to remove most of existing partitions, except bathroom, to create one big space. The next was to insert three gently-curved walls, which are not from floor to ceiling but have 20 cm clearances from ceiling.

The walls create a variety of spaces for each family keeping privacy. At the same time, openings on the walls connects the spaces and the family each other. The separation and the connection are not static. When one of the family is walking in the apartment, relationships between spaces and family are being changed every moment.

At the night, ceiling reflecting lights from the top of the walls also indicate characteristics of the space.











from  archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY