*산텔모 박물관 리노베이션 [ Nieto Sobejano Arquitectos ] SAN TELMO MUSEUM EXTENSION

반응형

산텔모박물관 리노베이션의 궁극적인 목표는 실질적이며 기능적인 박물관 캐릭터 구축에 있다. 이보다 앞서 풍부한 자연환경에 자리한 기존 박물관의 장소성을 현재에 투영하는 일; 자연과 인공적인 건축물을 연결하는 작업을 선행한다. 축척된 시간의 켜를 통해 매우 유연한 경계를 이루는 이질적인 관계는 이번 프로젝트에도 여전히 유효하다. 공간에 필요한 기능성 확보와 주변환경과 조우, 그리고 시간과 장소를 관통하는 디자인을 구현한다.

자연과건축을 연결하는 그린월

그린월은 프로젝트를 관통하는 건축어휘로 자연과 공간을 연결(건축적 아이디어 실현과 그속에 잔재된 은유를 표현한다.)하는 동시에 지속가능한 내부환경을 위해 자연채광을 공간 깊숙히 유도한다. 내외부를 구분하는 필터링 역활과 각 프로그램의 독립성을 확보하는 파티션, 풍부한 자연을 전망하는 픽쳐 프레임, 실질적인 보행로를 인도하는 연결성까지 프로젝트 전반에 적용된다.

reviewed by SJ,오사


The Museum of San Telmo, in its present condition, represents the result of a long process of successive modifications which has partially altered its physical and functional character over the years. Its location on the fringe where the urban structure meets the topography of Monte Urgull is a reflection, on the other hand, of an urban problem very characteristic of San Sebastian: the solution of a division never completely solved between natural and artificial landscape.

How to approach a contemporary extension of San Telmo in response to new requirements for space and stringent landscaping conditions, while expressing its connection to the location with the passing of time?The direct and radical gesture which defines out proposal implies paradoxically its practical dissolution in the landscape of Monte Urgull. We will limit ourselves to building a new green wall, deep and light, which is defined by the existing topography, and which hides in its interior two pavilions which will house the new programme.

A “green wall”: on certain occasions the metaphor associated with an architectural idea gives a sense to each and every aspect of the project. Hence the slight changes of direction of the wall are sufficient to provide a natural solution to pedestrian access to Monte Urgull, to configure an open air exhibition space, or to house a café-terrace open to the landscape and to the town.

The new extension of the San Telmo Museum will modify its appearance with the passing of the seasons: it will fade on occasions and blend with the vegetation on the hill, and will reappear on other occasions evoking a long unfinished wall: an unexpected metaphor -perhaps- of the difficult relation which architecture establishes with the pass of time.



Firm: Nieto Sobejano Arquitectos
Type: Cultural › Museum
STATUS: Built
YEAR: 2011
BUDGET: $10M - 50M
Photos: Roland Halbe








from  architizer

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY