*베이루트, 도심재생을 위한 광장 [ Gustafson Porter ] Zeytouneh Square

반응형

도심 재생을 위한 광장

해변 산책로 남측에 자리한 Zeytouneh광장은 75-90년 발생한 전쟁으로 파괴된 베이루트 도심 재건사업의 일환으로 지역주민들을 위한 퍼블릭스페이스 제공을 첫번째로 시작된다. 단절된 도시환경을 연결하는 링크포인트와 모던 베이루트의 기념비적인 장소구현을 함께한다. 기존 자연지형을 활용한 레벨 및 스텝 그리고 노천극장을 통해 다양한 문화행사를 지원한다.

다양한 도시행사를 지원하는 각레벨 테라스

기존 경사면을 따라 생성된 테라스는 주요동선이 상부에 위치한 전망대까지 연속되며 다양한 문화활동; 콘서트, 페스티발, 영화상영, 전시를 위한 오픈스페이스를 생성한다. 분주한 도시일상에 달콤한 휴식, 행사를 위한 장소의 제공 그리고 도시의 미래를 위한 역동적인 장으로 광장은 도시의 숨구멍 역활을 확정한다.

reviewed by SJ,오사


Situated at the southern end of Shoreline Walk, Zeytouneh Square is one of a series of connected public spaces created as part of Beirut’s re-emergence from the 1975‒1990 Civil War.

The square is a key link to the surrounding city, and will become a celebration of modern Beirut. Designed to accommodate cultural events, the square uses the land’s natural existing topography to create an informal amphitheatre. Terraces make utilise the existing slope to provide open space for cultural activities, such as concerts, festivals, films and exhibitions.




Firm: Gustafson Porter
Type: Landscape + Planning › Urban Green Space
STATUS: Built
YEAR: 2012
SIZE: 100,000 sqft - 300,000 sqft
BUDGET: Undisclosed
Photos: Photographer: tony hage

The terraces culminate in a viewing platform at the top of the main path. The top pool appears bottomless reflecting the view. This vantage point offers the opportunity to watch the activities of the square, the tumbling water rill, the seating steps and the performance terraces. Beyond this, a panoramic view of the Shoreline gardens and the evolving city skyline illustrates the splendour and bustle of the redeveloped city, whilst the bold stripes and acute angles of the square represent a dynamic future.

Throughout the square, bespoke designed benches are placed under the branching shade of the Albizia trees, and water channels and fountains offer the cooling sound of running water.

The surfacing of the square is extended across the surrounding roads, by using bold paving colours the surfacing reads as one. The paving marks changes in the contours of the landscape, referencing the black and white patterns of traditional Lebanese architecture. The geometric patterning changes with the height of the ground plane creating a fractal landscape as the contrasting colours interact with the terraces and can be appreciated from the ground or from the tall buildings framing the square.





from  architizer


728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
중동 레바논 | 베이루트
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY