*에이머 팩토리, 공간을 연결하는 데크스페이스 [ Crossboundaries ] Aimer Lingerie Factory

반응형

대지의 최적화를 위해 근방에 인접한 모든 비즈니스 기능을 단일 지붕 아래에 위치 시킨다. 효율적인 운영 및 공용공간 확보를 포함하는 거대한 사각형태의 단일건물이 완성된다. 에이머 팩토리 프로젝트는 제조를 위한 공장시설과 이를 관리, 운영하는 admin.(관리) 영역의 유기적인 관계 구축과 지속가능한 업무 및 산업공간 구현에 목표를 둔다.

서측 공용출입구와 연속된 12미터 높이의 로비는 방문객을 남서측 코너에 위치한 샵과 에이머 전시장(각종 산업전이 개최되는 홀로 컨퍼런스 기능을 포함)으로 인도한다. 그리고 이곳 컨퍼런스 센터, 로비 상부는 건물 후면에 위치한 제작공장과 공용데크로 연결되는 오피스(사무)영역이 배치된다. -실시간으로 관리영역과 생산영역은 쌍방향 소통공간을 확보.-

건축물의 보이드(비움)에 의해 커팅된 공용데크는 +13m 레벨에 위치, 그라운드 플로어를 가로지르는 이중 공용공간과 데크로 내부 파사드의 완만한 곡선을 따라 수직 및 수평 동선을 연결한다. 그리고 내부 파사드를 따라 설치된 탑-힌지 글래스 윈도우는  이곳, 보이드로 유입된 자연채광을 각 공간;공장 및 오피스로 깊숙히 유입시킨다. 실질적인 동선 역활-공장과 사무영역에서 근무하는 작업자들 간의 실시간 업무환경 지원-은 물론 휴식과 산책을 제공하는 휴게공간으로 제공된다.

reviewed by SJ,오사



In order to reinforce Aimer’s brand image and adapt to a maturing economy, Crossboundaries was asked to add at the factory they designed in 2004 a Research and Development office, a distribution center as well as spaces to showcase its products.

To optimize the site, Crossboundaries gathered all business functions under one roof, resulted in a rectangular stand-alone building that presents strength and authority to the public.



Program: factory
Architects: Crossboundaries
Collaborating Architects & Engineers: BIAD International Studio & BIAD TSH International Studio
Client: Beijing Aimer Lingerie
Area: 53,000 sqm
Completion: 2014

Following the idea to boost Aimer’s operational efficiency in order to move up the value chain, Crossboundaries responded with detail research and understanding of how Aimers goods, employees and visitors navigate within and between the spaces.

The west public entry into the 12m high lobby invites visitors to the southwest corner of shop and Aimer museum as well as the ground floor conference center that will host industry events. Above the conference center and lobby is the office area, which shares a communal deck with the manufacturing areas, cutting down in-house communication time between administration and production.

By cutting a void in the builiding and placing a communal deck set at level +13m, the doubled public space crossing ground floor and the deck allows air to better circulate horizontally and vertically along the curved inner facade.

The use of top-hinged glass windows along the inner facade maximize the amount of natural light that shines into both manufacturing and office areas. This timbered deck therefore serves as a bridge to bring administration and workers to stroll and relax in the same place.

Although the industrial nature of the facility is addressed with galvanized aluminum and concrete on the outer and inner façade respectively, the aluminum panles were designed with vertical fins and concrete panels pre-fabricated in order to enliven a flattened cube with tactility. The outer facade transitions from aluminum coverage to a combination of aluminum and glass, accomodating the different levels of lighting required in products-centered areas and human-centered areas. The visual effect of the facade therefore reflects the nature of lingerie: coverage and transparency.

The staircase in the lobby winds around a veil of slender white columns set at various inclinations screening off the shop and museum. It also doubles as an decending catwalk for models to reveal a new collection of lingerie, emerging from behind the veil to the audiance in the lobby. This sense of exploration and mystery is frequently echoed in lighting, walkways and voids with curves and rounded quadrilateral patterns, which were extracted abstractly from selections of lace.























from  domusweb

728x90
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 중국
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET