*하우징 리노베이션 [ urbane gestalt ] Housing in Köln Ostheim_ Complete Renewal of a 1950s Housing Complex

반응형

하우징 리노베이션은 거주자의 안락한 개인거주환경 보장과 보다 확장된 소셜활동을 위한 공용시설의 확충을 목표로 한다. 17개의 블록 (아파트 동)을 연결하는 외부공간은 어린이들의 놀이를 위한 놀이터, 조경, 운동장, 주차장 등 시설로 배치되며 유기적인 내부 보행자를 통해 연계된다. 또한 기존 자연환경을 존중, 오래된 수종을 포함한 새로운 조경디자인이 공동주거의 지속성을 제공하여 준다.


In 2004 a competition was launched by the nonprofit housing company GAG to achieve concepts for an urban area in the eastern part of Cologne. The winning entry to the competition by ASTOC architects and planners in team with urbane gestalt combines contemporary urban conditions with the 1950s spatial inventory.

17 new blocks of flats characterized by a typical sharp bend are distributed to the area maximizing differential space while using economically feasible repetition of construction elements. Playfully shifting the blocks in angle and position creates a diversified group of buildings and outdoor areas that is updating the given qualities of free flowing space crucial to the urban structures of the 1950s. From north-west to south-east an array with a bigger playground, community space and allotments is situated. This zone is connecting a small urban park in the south and a vast zone of allotments and public open space in the north to the urban area.



Landscape Architecture Office: urbane gestalt
 / johannes böttger
 landschaftsarchitekten
Location: Buchheimer Weg, Ostheim / Cologne / Germany
Client: GAG Immobilien AG (social housing)
Planning: 2006-2012
Completion: 2012
Size in sqm: 17.802
Commission Type: Competition 1st prize
Prizes:
- Deutscher Bauherrenpreis 2012
- bdla Sonderpreis Freiraumgestaltung im Siedlungsbau
- Deutscher Städtebaupreis 2012, Auszeichnung
- Kölner Architekturpreis 2014

The layout of outdoor space creates islands of private gardens around the footprint of building. The private lots are to be entered directly by the loggias or French windows and guarantee distance to the semi public life in the streets and courtyards. The hedgerows of private are characteristic elements, in analogy to the bend of the blocks and are designed inclined, with a variation from 190 cm to 140 cm in height. Facing streets and technical buildings the higher hedges provide shelter. The lower hedges facing commonly used courtyards balance social contact and privacy.

The patios are occupied by small parking lots and playgrounds. Existing mature sugar maple trees, around 60 years old, are integrated in the concept and give grand scale to the new estate. The courtyards of varying privacy maintain freely flowing space quality and at the same time satisfy today’s demands on outdoor living.







from  landezine


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY