*숲속의 오두막 별장 [ Maddison Architects ] log cabin

반응형

자연과 인간을 연결하는 방법 중 하나는 둘사이를 최소한으로 개입하는 것, 그리고 이또한 기존 장소에 거스르지 않도록 동조하는 공간을 생성하는 것에서 시작된다. 호주 빅토리아 숲속에 자리한 60년대 오두막 (통나무로 지어진) 리뉴얼 프로젝트는 이러한 건축환경 구축을 목표로 기존 거주자의 숙박공간 확보와 건축가 자신의 새로운 생활공간 생성을 진행한다. 사실 별동의 개념으로 기존 오두막과 새로운 거주공간은 내부 보행로로 구분, 별도의 생활공간으로 구분된다. 개별적인 아이텐티를 추구한다.

건축물의 외형적 특징을 보여주는 팀버 스트럭쳐는 대지의 낮은 방향으로 기울어지며, 내부로는 거주자의 개인 침실을 확보하는 메자닛층 확보를, 외부로는 거대한 글래스 판넬과 밝은 레드도어로 디자인된 입면을 생성한다. 이또한 자연과의 동조를 위해 최소한의 개입, 건축을 진행하며 주변 지형지물을 투영한 접혀진 지붕으로 (작은 둔덕과 같이) 새로운 랜드폼 타입을 완성한다. 외부(자연)으로 부터의 투영, 내부공간의 프로그램과 이를 수용하기 위한 볼륨의 크기로 지붕의 형태는 결정된다.

이렇게 건축은 최소한의 개입을 통하여 자연과 사람을 연결하는 매개체로 사용된다.

reviewed by SJ,오사



Designed as an annex for a 1960s log cabin, this angular timber and cast-concrete structure by Maddison Architects is nestled among the undergrowth of a forest in Victoria, Australia.
Cabin 2 by Melbourne-based studio Maddison Architects is a self-contained apartment that provides overflow accommodation for the client's existing cabin.



Rather than simply extending the original property, the architects wanted to separate the new structure from the old, "to retain and express their individual identities." An internal passageway provides a link between the two living areas.
The retreats are set into a slope forested with indigenous Moonah trees in the coastal village of Blairgowrie, 85 kilometres outside Melbourne. More holiday homes are dotted through the dense vegetation.
"The surrounding coastal Moonah woodland camouflages a suburban-like density of houses and network of winding roads free of formed kerb, gutters and footpaths," said the architects.
The timber structure slopes gently from the lowest part of the site, building into a timber-clad block that provides the necessary height for a mezzanine sleeping platform.
The network of dark criss-crossing joists is left largely exposed, creating an angular framework that supports large panes of glass and a bright red door.
To minimise the footprint of the structure and help to integrate it with the wooded setting, the ground-floor living space is dug partially into the slope of the site.
"The folding roof grows out from the topography to act as a new type of landform," explained the architects.
"The roof directly reflects the internal volume and the program of functions underneath, which lead upstairs to the elevated bedroom offering extensive valley views."
Inside, pale plywood lines the folded underside of the roof structure, while the floor is poured concrete.
The cast in-situ concrete integrates elements including a kitchen island, staircase and hearth, and also encompasses an external seat and planter.
Custom-built timber furniture and brightly coloured upholstery were chosen by the interior designer client to complement the structure.
"Rather than being a treatment added on, the interior surfaces carry the inherent nature of their components through with them, pushing an agenda of integral function between the outside and inside of the building," said the architects.
Areas of decking stretch into a landscaped garden planted with indigenous species. Rain water is harvested in rooftop tanks, for use in the garden.














from  dezeen

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY