*로테르담 루프 파크 [ Buro Sant en Co ] Four Harbour Roof Park

반응형

로테르담 루프 파크는 로테르담 중심가로 부터 멀지 않은 곳에 자리한 no-man’s land에 위치, '4개 항구'로 불리우는 재개발 사업의 일환으로 진행된다. 이 재개발 사업은 총 85,000sqm 면적에 사무공간, 상점, 학교를 바다제방 및 도시공원과 함께 제공된다. 사업은 또한 항구도시로써 재개발사업의 촉매제로 향후 로테르담의 가장 주요한 도로 중 하나를 연결하는 랜드마크 '파크 레인'으로 생성된다. 이는 도시환경의 적절한 그린버퍼 스페이스를 형성과 이웃한 공간간에 주요한 공간 퀄리티를 조절하는 집중도 높은 공간활용 및 다목적 지형사용을 통해 좋은 선례로 제안된다.

수많은 제약조건에도 불구하고도 접근성이 높은 그린 파크 생성을 목표로 구축된다. (법규, 안전에 대한 과제, 선형 대지의 숙제, 기후 그리고 구축에 필요한 요소들) 여기에 두개의 주요한 빌딩은 공원의 처음과 끝에 위치, 구두점을 찍는다. 지하제방과 빌딩에 의한 관계를 통해 생성된 형태는 공원만의 고유한 캐릭터를 구축, 거리에 면한 지상층에 8미터 높이의 상점가를 다른한쪽으로는 주변과 직접 연계되는 2단 구릉지로 완성된다. 이러한 환경 구축을 통해 공원은 주변과 강한 개연성, 연결성을 확보한다.

reviewed by SJ,오사


The Rotterdam Roof park is developed in the so called ‘Four Harbours’ Strip: an elongated strip of no-man’s land not far from the city centre of Rotterdam. The assignment is to integrate the development of 85.000m2 of offices, shops and schools with a sea dyke and a public park on top. This project works as a catalyst in the urban transformation of the harbours, and will form a new landmark along the ‘Park lane’ which is one of the most important roads of Rotterdam. The project adds a significant spatial quality to the adjacent neighbourhood Bospolder, which lacks proper green. The roof park is a good example of intensive spatial and multiple ground use. In spite of its many limitations (the altitude, safety issues, narrow shape and climate and constructional requirements) the aim is to create a well accessible and green park.

Two significant buildings mark the head and the tail of the park. The roof park is characterized by an intriguing folded morphology, which relates to the underlying dike and buildings. The profile of the park is at one side 8 meters about ground level on top of commercial facilities. On the other side the park is folded in two levels unto ground level with a direct connection to the adjacent neighbourhood.

The park is strongly connected to its surroundings. The main entrances are related to the street pattern of Bospolder and form a structure of paths from the street level until the heighted edge. The stairs at the head and tail of the park are connected to the Park Lane and the transforming harbour area. Linear paths and slopes makes the roof park easily accessible from the neighbourhood. The central axis runs from the top to the lowest level of the park and will link the different park elements.




Urban plan roof park: Buro Sant en Co
Masterplan park: Buro Sant en Co
Concept design: Buro Sant en Co
Preliminary design: Buro Sant en Co in cooperation with DS+V (Municipality of Rotterdam)
Definite design: DS+V (Municipality of Rotterdam)

Assignment giver: Municipality of Rotterdam
Size: 80.000 m2
Realisation: 2009 – 2014
Architecture of the building (shops and parking garage underneath the park): Butzelaar CS
Supervision: Wytze Patijn

Clumps of trees are scattered on the central meadow of the roof park. Towards the edges the trees are more densely planted together with shadow loving ground vegetation. A barcode of flower bulbs provides a lively and colourful pattern running down from the highest to the lowest part of the park. Three theme gardens are located at different places in the park: a playground, a neighbourhood garden and a green house. The gardens are bordered by hedges creating a microclimate that allows for the use of more sensitive. The green house is located in the heart of the park and forms a direct link between roof and street level, building and park. It houses a cafeteria with a Mediterranean garden. The eastern and western parts of the park differ greatly in character. The eastern part, being located on top of a commercial façade has an urban character. Here the park is planted with tall trees and green hedges.

The thematic gardens are the highlights of the park and have a specific design. The Mediterranean garden houses a greenhouse and is located along the main entrance. Palm trees that are planted at street level extend all the way to the roof garden. The central staircase is connected to the Mediterranean garden and has a special design combined with water. The playground will be provided with play elements that are specially designed for this garden and which make use of the height differences. The neighbourhood garden will get a simple lay-out which can be completed by the residents.

The park will be closed off between sunset and sunrise. Therefore the park will be provided with a physical boundary of fences and gates. This fence will be specially designed for the roof park, a high-quality transparent fence. The gates have an unique appearance and will have a specific design for each entrance.



















from  landezine

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 네덜란드 | 로테르담
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY