*도서관 리노베이션 [ Tank ] Mediatheque La Madeleine

반응형

도시로 부터 외면 당한 폴리스스테이션(파출소?)는 이제 지역주민들의 커뮤니티 본거지로 재구축된다. 도시광장에 면한 입지적 특징을 살리는 프로젝트의 시작은 먼저 도서관과 광장 및 거리의 간극을 좁히기 위해 투명한 유리로 입면을 디자인, 투과성을 높인다. 그리고 막힘없는 오픈플랜으로 리셉션룸과 리딩룸을 구성한다. 전면 유리창과 더불어 액티브 레이어로 구성된 지붕과 천창은 공간의 다양성을 생성하는 동시에 풍부한 채광으로 타운하우스와의 같은 온화한 분위기를 연출한다.

reviewed by SJ,오사


The deal of the project delivered by Tank is to restructure and extend a former police station, very imposing on the square des Fusillés et des Déportés but disconnected from its urban environment.

The accessibility of the equipment is modified: the space becomes an extension of the square at street level. The library is divided into two entities: the reception hall and reading room whose schedules may differ.



Program: medialibrary
Architects: Tank
Engineering studies: SNC Lavalin
Economist: PHD Ingéniérie
Acoustics: Daniel Caucheteux
Client: Ville de La Madeleine
Area: 2,200 mq
Completion: 2013

In the reading room, the qualification of spaces, light and acoustic atmospheres is treated through a roof: the active layer.

The interior atmosphere refers to both warm interior of town houses’ reading rooms and qualities of factories’ open spaces bathed in a diffuse overhead lighting. The media library overlooks a garden which encourages the link between the neighborhoods downtown.















from  domusweb

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY