*은퇴자를 위한 노유자 시설, 시니어 센터 [ Atelier Alter ] Senior Center of Guangxi

반응형

중국 광시에 위치한 시니어 센터는 은퇴자들의 커뮤니티 증대를 위한 퍼블릭 스페이스로 인간중심형 공간을 지향한다. 컬쳐 레볼루션을 통해 확장된 공간은 그들; 은퇴자들에게 또다른 젊음을 되돌려주는 '커뮤티니 라이프'로 지금 우리 부모님 세대와 다가올 우리의 미래를 위한 공간으로 제안된다. 도시의 가장자리, 도시와 자연을 연결, 소통하는 입지적 특징은 수평으로 연속되는 건축외형 속에, 자연과의 공존을 위해 지면으로 부터 적층된 멀티레벨; 건축적 어휘를 통한 스트리트 레벨부터 수직으로 적층된 레벨 속에 시니어의 커뮤니티는 증대되고 소통된다. -버티컬 우드와 호르젠탈 알루미늄 루버의 조합은 건축과 자연의 연속적인 시퀀스를 창출, 독특한 캐릭터를 구축한다.-


 reviewed by SJ,오사


The architecture of senior center of Guangxi departs from the humanistic aspect behind the project. The project means to create a space for the retirees, who spent most of their youth in culture revolution. Despite historic impacts, the “communal life” created in culture revolution has always been the recollection of the time. The sense of belonging in the era of uncertainty offers a critic to the isolation and apathy of modernity.




Architects: Atelier Alter
Location: , Guangxi,
Architects In Charge: Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
Area: 17576.0 ft2
Year: 2014
Photographs: Courtesy of Atelier Alter

Project Architect: Wenming Pan, Ping Jiang, Guanghong Qiu
Design Team: Maoxian Huang, Qiang Zeng, Zhenwei Li, Kai Qin
Local Architect: Guangxi Institute of Building Research & Design
Civil/Structure/Mep Engineer: Guangxi Institute of Building Research & Design
Landscape Architect: Guangxi Institute of Building Research & Design
General Contractor: Guangxi Metallurgical Construction Company, Guangxi Construction Group Fifth Construction Engineering LLC.
Cost: $12,967,440

Our project tries to evoke that sense of belonging for our parents’ generation and the generations to come. With farming being the theme in “communal life”, the nature ground is where their collective memory based upon. Our space of resemblance is constructed through the manipulation of ground.

In the urban scale, the site situates at the expending edge of urbanization. It confronts a higher datum of the preserved nature and a lower datum of the new developments. Our project reconciles the extremes in topography by creating a transition between the two through a series of shifting horizontal plates.

In the architecture scale, we reinterpret the topography as a multi-level ground plane, with the underground space folds into the street level, and extend vertically into the second floor. As the ground plane keeps folding up, it forms the upper stories.

We use a wood grain aluminum louver system to bring the drastic landscape to the interior, as a way to respond to the indigenous bamboo framing typology.




































from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 난닝
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET