*건축적 산책로의 재현, 캔틸레버 오피스 [ CAAN Architecten ] HECTAAR Office Building

반응형

이번 프로젝트의 독특한 시퀀스가 던지는 화두는 건축과 도시와의 관계속에 발현되는 다양한 도시적 요소들의 반영과 그것들의 합리적인 반영을 통해 구현되는 건축물의 순응에서 찾아 볼 수 있다. 로에셀라르 시내 중심가 교통량이 많은 사거리에 위치한 입지적 특징은 이웃한 타운하우스의 빌딩 라인과는 차별화되는 되도록 장소? 공간에게 압박을 가한다. 이 즐거운 압박을 통해 생성되는 건축환경은 각기 다른 방향과 볼륨으로 적층되며 각자의 지향점을 표면화 한다. 가로환경에 집적적으로 맞다 있는 그라운드 레벨은 오피스를 지원하기 위한 컴플렉스 스페이스로 주출입구, 미팅룸, 창고, 기계실과 화장실이 배치되며, 보행자와의 밀착된 호흠을 위해 투명한 대형창으로 열린 전시공간이 전면부에 배치된다. 그위로 적층된 두개의 레벨공간은 상이한 크기와 방향으로 사무공간과 회의실이 자리하게 된다. 엇갈린 캔틸레버 스페이스가 던지는 다이나믹함보다 각자의 위치에서 도시와의 관계 맺기를 위해 생성된 볼륨들은 빌라사보아에서 찾아 볼 수 있었던 건축적 산책로를 재현, 도시를 담는 거대한 픽쳐프레임으로 귀결된다. 여기에 브론즈 메탈의 따듯하면서도 차가운 이중적인 텍스쳐는 외형적 유니크를 배가시키는 요소로 첨부된다.

reviewed by SJ,오사

 

CAAN Architecten have designed an office building for the property development company HECTAAR in Roeselare, Belgium.

The mission as proposed by the owner and master builder (Jan Masschelein en Mathias Van Daele, Hectaar NV) was to create an office on a small corner site of a former fueling station. The building area is situated on a large traffic crossroad, making its way into the centre of Roeselare. The surrounding of the crossroad is characterized by very differentiated architecture and other urban elements. The urban and morphologic challenge on this corner site was to create a transition between townhouses, realized on the building-line, and detached houses with front gardens.

Architecture: CAAN Architecten
Photography by Thomas de Bruyne

반응형

 

더보기

By stacking different orientated volumes onto each other, the continuity of the facades is created both in the Iepersestraat as for the garden houses, without accentuating and toughening the corner. This is the main raison the first floor of the office exceeds the building-line and the complex is withdrawn on the ground floor (entrance, window, meeting room, storage room, techniques and toilets). These 2m cantilever creates a certain depth to the building as well as several parking places. The actual office is positioned on the first floor, which is orientated towards the crossroad. On top of the office a third volume is placed, functioning as a meeting room. This volume was essential to give the building the scale it needed in the particular urban context of the crossroad.The different volumes are detailed as stored containers, in that way the eaves continue into 5cm shadow gaps, this gives the impression of floating volumes. Every ‘container’ has 1 open front, each with a different direction and orientation, each with another relation to the crossroad and streets. This generates a visual extended ‘promenade architectural’ within the building and creates different visual connections with the environment.The bronzed inox shingle cladding enforces the connotation of stored containers and presents the building with a warm character, certainly when sunrays sparkle. In this way the building’s appearance balances between warm and cool. One moment is has an industrial feel but transforms into a impressive gold object in a second. By opting for the shingle, the façade isn’t tight and flat but an organic surface which, depending sun, clouds, nighttime, … changes the different mood/atmosphere of the project. T-profiles provide a rhythm to the completely glazed façades. They function as guides for the sun protection screen, which were inevitable due to the east-south-west orientation of the building. In contrast to the guides, all necessities for these screens were executed invisibly within the black frames.Within, the walls and ceiling are painted white, the floor is composed by a polished concrete floor. To create a soothing domestic atmosphere, the office is installed by detached furniture, curtains, lighting with warm colors, different uses of wood;
A light-colored afromosia is used to furnish meeting tables, the front side of the several desks, the staircase in the entrance, the different floating stairs in the hall and the flooring in the meeting room.
Integrated acoustic panels in the desks and cabinets, as well as the curtains, ensure positive acoustic qualities. During daytime it’s the buildings’ shell that glows, at nighttime, small led lines, integrated at the bottom of the windows, give the building a beautiful glow
The result is a prominent building with the right appeal for the owner (building promotor Hectaar) that gives an otherwise dull crossroad character and direction.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

from  contemporist

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY