*역사 문서고 [ Patrick Mauger ] Historical Archives Center Nièvre

반응형


기존 역사문서고 확장 및 신규 프로젝트. 두개의 새로운 빌딩은 기존 건축물과의 관계를 맺으며 평행하게 배치된다. 도로변에 위치한 첫번째 빌딩은 지역주민 및 이곳을 이용하는 방문객들을 위한 공용공간으로 스크린-프린트된 글래스 판넬을 이용한 파사드 디자인을 구현한다. 특히 투명한 글래스를 통해 형성된 내외부 밀착관계는 랜덤한 글라데이션을 통해 다양한 시퀀스를 생성한다. 기존 문서고로 부터 확장된 두번째 빌딩은 브르고뉴 지방의 스톤을 연상시키는 무채색 계열의 콘크리트 판넬을 배치, 첫번째 빌딩과 대비되는 모놀리틱한 건축환경을 구현한다. 이렇게 이란성 쌍둥이는 각자의 테마에 맞게 건축된다.


reviewed by SJ, 오사



The rundown building housing Nièvre’s departmental archives has undergone rehabilitation and been provided with an extension. Two new buildings are positioned in parallel with the existing rehabilitated building.




Address : 1, rue Charles Roy, 58000 Nevers, France
Year : November 2012 / Novembre 2012
Project ownership : Conseil Général de la Nièvre / General Council of the Nièvre
Collaborators : Khephren (Structure), Cap Ingelec (Fluid), CPS (electricity), DAL (economist)
Area : 8 850 m²
Budget : 10 900 000 €
Photos credits : Didier Boy de la Tour ©


The first, giving onto the street, is slightly stepped back to create an esplanade marking the public nature of this institution. The façades are formed from screen-printed glass panels with different gradations and levels of transparency that create reflections and random vibrations.

The second building, providing an extension to the rear, is the archives preservation area and completes the existing archives building. The outer skin is formed from concrete panels of varying Burgundy stone tones. The edifice is insulated by a double skin complex of blocks providing thermal and hygrometric inertia, forming part of the project’s sustainable development approach.



from  plusmood


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY