*자연으로 열리다. [ Bercy Chen Studio ] The Cascading Creek House

반응형


텍사스의 대자연 속 하우스는 자연과의 교감, 그리고 이러한 밀착된 경험 속 지속적인 거주환경 구현을 목표로 진행된다. 지붕층에 설치된 낙수 및 워터탱크는 태양전지판과 태양열 온수시스템과 함께 하우스의 지속성을 보장, 무더운 텍사스 기후로 부터 내부환경의 냉방부하를 도와준다. -태양판 전지를 통해 생산된 전기에너지와 온수시스템으로 생산된 온수는 전기와 가스를 절감하도록 도와준다.- 그리고 여기 하우스의 캐릭터를 구축하는 라임스톤 월은 경사면을 따라 배치, 퍼블릭 윙과 프라빗 윙으로 구분하며 경사면 아래로 열린 풍경과 하우스를 조우시킨다. 같이 들려진 지붕, 그리고 무주공간으로 개방된 전창은 풀 데크를 통해 유입된 풍부한 자연환경을 통해 내외부를 밀착시킨다.


reviewed by SJ,오사



Bercy Chen Studio designed the Cascading Creek House in rural Texas.

Cascading Creek House was conceived less as a house and more as an outgrowth of the limestone aquifers of the Central Texas geography.

The roof is configured so as to create a natural basin for the collection of rainwater, not unlike the vernal pools found in the outcroppings of the Texas Hill Country. These basins harness additional natural flows through the use of photovoltaic and solar hot-water panels. The water,electricity and heat which are harvested on the roof tie into an extensive climate conditioning system which utilizes water source heat pumps and radiant loops to supply both the heating and cooling for the residence. The climate system is connected to geothermal ground loops as well as pools and water features thereby establishing a system of heat exchange which minimizes reliance on electricity or gas.

Beyond the technological, the form and siting of the house subtly addresses the social issuesof American suburbia. The surprisingly low profile of the house in relation to the street offers a critical alternative to the morphology of massive suburban homes in Texas—one looks down upon the water-collecting roofs of the house upon entering from the street. In contrast to the unassuming face towards the street, the residence presents itself generously towards the wilderness below, embracing nature without overwhelming it.

The primary formal gesture of the project inserts two long native limestone walls to the sloping site, serving as spines for the public wing and private wing of the house. The walls and the wings they delineate shelter a domesticated landscape that serves as an extended living space oriented towards the creek below and protected from the torrents of water draining from the street above during sudden downpours characteristic of the area. The siting of the boundary walls and building elements was informed by the presence and preservation of three mature native oaks.

Against the constant datum of the imperceptibly sloping roof, the floor terraces along the contour of the land to define the interior into discrete spaces increasing in volume height away from the relative compression of the entry hall. Each wing of the house terminates with the roof cantilevered from a single column that frees up the exterior walls to be fully glazed, flooding the tall and open volume of the living room with daylight and offering generous views of the pool deck and the wooded silhouettes of the Texas Hill Country beyond.





from  contemporist


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY