*포스트 인더스트리얼 하우스 [ NU architectuuratelier ] Bomastraat


주물공장 리노베이션을 통하여 게스트룸, 스튜디오, 가든을 포함한 싱글훼밀리 홈이 완성된다. 오랜된 산업용 빌딩의 벽은 이곳과 가족들에게 특별한 공간을 선사한다. 그리고 그 오래된 주물공장과 대장간의 벽돌을 다시 새롭게 구축되는 하우스에 맞도록 재사용된다. 이전 박공지붕은 재조정; 일부분은 제거, 일부분은 존치 한다, 콘크리트 슬래브 또한 일부분 제거, 일부분은 존치한다. 재활용 우드와 스틸을 사용한다. -제거된 이전 공간의 재료들은 폐기하지 않고 새로운 주거공간을 위한 재활용 재료로 사용된다. 공간에 대한 성격만 변화할뿐 재료에 대한 질량보존 법칙은 유지된다.- 그리하여 완성된 하우스는 외부환경으로 부터 내부를 보호하는 남측 파사드 (기존 공장의 파사드)와 박공지붕 (일부 남겨진) 내부로 두개의 가든과 워크삽, 스튜디오 및 주거공간이 배치된다. 기존 장소에 대한 연속성은 진정한 리노베이션; 적절히 남기는 공간과 거주자의 필요에 의해 제거 후 재설치되는 공간(새로운 공간은 이전 재료를 재사용한다.)의 지속성은 다음세대를 위한 장소로 한번 더 재생되어 진다.


reviewed by SJ,오사

Renovation of a forge to single family home with guest room, studio and gardens.

On a unique location in the city of Ghent a single-family is realized within the walls of an old industrial building. The old brick forge and carpentry became the scene for the house as scaled room. Some shed roofs are retained, others are removed. Similarly, pieces of the concrete flooring are retained or removed. The house, a wood and steel framing with rational structure and readable use of material, cuts the plot in half. The result is a south facing, bar shaped volume which absorbs the confrontation between two complementary outdoor spaces: the walled garden and the workshop.

If one goes through the gate, one enters a first room, a workshop space covered with the original shed roof.




Architects: NU architectuuratelier
Location: Ghent,
Awards: Bomastraat is nominated for the Belgian Prize for Architecture
Year: 2011
Photographs: Stijn Bollaert


This open space is both a park and play area for the residents and a workplace. In that room three containers are strategically set up. Out of economic necessity, these compact prefabricated steel structures are used as storage and entry perpendicular to the house, and as ‘Bed&Breakfast’, stacked above the entrance porch. This ‘B&B’ is created by two containers internally linked to become a very vertical residence. At the same time they are used to stabilize the fragile old and by heritage intitutions protected front facade.
The second outdoor space is formed by an enclosed rear garden, bounded by a space under a maintained shed roof. This space looks back at the house. The feeling, of the room as a shed without a roof, is made permanent at any point of the plot.

The house is conceived as a transparent filter between the front and rear space. We inverse the classic principle: the opaque parts, in the otherwise glass front and back, are the opening parts. On summer days, when the walls are open, there is no visual separation between the more covered space to the street and the garden at the rear. Here the concept of front and rear becomes very ambiguous. A door opens very dramatically and changes the spatial constellation. On the south side the house gets translucent green plastic canopies to offer shade to the southern sun. On the first floor, these grills become a footbridge that gives the sleeping areas a relationship with the enclosed garden.

The construction of the house remains visible, slender white columns bear the open wooden scheduling. The cladding consists of untreated shingles. If they are wet, they become dark and get a varied and almost velvety appearance.

The ground floor is characterized by the materialization of some specific and unique fixed furniture:

- The kitchen, made of green plywood, brass and green concrete
- The fireplace, a central and naked space separating element
- The entrance container, finished with polish pine plywood
- The stairs, at the same time the library, made of dark-stained oak veneer plywood and black HPL.

A sustainable project is realized by the conscious choice for a compact air-conditioned volume, well-insulated walls, triple glazing, balance ventilation and louvers on the south side to counteract extreme solar heating.



from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY