*패시브 하우스, 지속 가능한 공간을 꿈꾼다 [ E348 Arquitectura ] Miramar House_Adjustable balcony animates the facade

반응형


지속가능한 주거공간을 지향한다. 2층으로 구성된 하우스는 저층부 차고와 펜트하우스의 결합으로 구성, 모놀리틱한 형상으로 디자인된다. 모놀리틱한 외형적 특징을 구현하는 버티컬 우드 프레임은 (메탈로 구조화되며 외피에 우드로 마감한다.) 연속적인 외부공간과 외부 태양빛을 내부로 유입시키는 두가지 기능을 수행한다. 그라운드 레벨은 소셜과 서비스를 위한 공간으로 북측에 차고가 부가적으로 붙여진다. 여기에 주 출입공간은 북측에서 남측으로 개방된 오픈플랜으로 구성되며 외부환경 및 다양한 소셜 스페이스를 유입 시키는 동시에 내부공간을 외부로 확장한다. 2층은 거주자의 개인적인 사생활공간으로 3개 침실이 위치한다. 3개의 침실은 각각 앞서 말한 우드 그리드로 디자인된 발코니로 연결되는데, 우드 그리드는 내부 거주자의 사생활보호는 물론 외부 태양빛을 적절히 조절 내부로 유입시키는 역활을 수행한다. 이를 통해 거주자는 안락하며 쾌적한 거주환경을 제공받는다.


reviewed by SJ,오사


It is a building consisting of two distinct adjacent and interrelated volumes; the housing itself, consisting of two storeys plus a penthouse and a garage.




Architects: e|348 Arquitectura, Povoa de Varzim, Portugal
Design: Nuno Pinheiro, Antonio Teixeira
Site of the building: Miramar, Gulpilhares, Vila Nova de Gaia, Portugal
Total area in square meters: 275 sqm


Although the volume, apparently, is being treated as a solid monolith, it is fully traversed, with vertical and horizontal voids with the purpose of creating strong visual relations with its contiguous exterior spaces and allowing the light to enter through the entire house.

On the ground floor are the social and service areas, plus, in the northwest, there is a body attached, to be used as a garage. The entire floor is opened, from north to south, allowing social spaces relate frankly to their outdoor spaces of natural expansion.

The first floor consists of three bedrooms, all are connected by their exterior, by a balcony, with the dual function of solar and privacy control device, by means of a wooden grid supported on a metal beam structure.

In the penthouse, is located a reading/study area, divided in two levels, connected exteriorly by a panoramic path, surrounding a small green roof.

Inserted within a previous volumetric urban plan defined by a set of rules, the building aims to provide a unique spatial experience, and achieve a thorough response to its climatic requirements, for, through correct bioclimatic performance, offer, natural and passively, the desired thermal/lighting comfort.



from  dezeen


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY