*시드니 프라빗 하우스 [ CplusC Architectural Workshop ] The Castlecrag Residence

반응형


시드니 항구에 인접한 프라빗 하우스의 가장 두드러진 특징은 적극적인 외부환경과의 조우를 위한 오픈플랜 구축과 쾌적한 거주환경을 동시에 구현한다는 점이다. 하우스와 외부환경을 연결하는 가든은 내부공간의 중심인 리빙스페이스 및 키친 (저층부에 위치한)으로 공간을 연속시키는 매개공간이자, 스위밍 풀장 및 데크을 통해 유쾌한 공간을 형성한다. 무엇보다 그라운드레벨의 리빙스페이스와 상부레벨의 프라빗 베드룸을 따스한 공간으로 통합하는 나무;우드는 외부데크로 벤치로 때로는 휀스 그리고 주거를 구축하는 구조체로 하우스를 정의한다.


reviewed by SJ,오사


Located in the Sydney harbour-side suburb of Castlecrag, a cellular and inward-looking mid-20th century brick bungalow has undergone a complete transformation to an open, light filled contemporary family home that embraces the ideals of Walter Burley Griffin’s design legacy for Castlecrag “Building for Nature”.




The Kitchen is the pivotal room in the home, with Western Red Cedar doors disappearing seamlessly behind recycled brickwork allowing the internal living space to extend to a double-volume outdoor living space where spotted gum decking leads to the garden and swimming pool. The external use of timber for seating, decking, fencing and screening terminates in a garden pavilion and transforms the yard into an intimate, peaceful oasis within a dense suburban context for the enjoyment of the Client and their young family.

The Architect has drawn upon the functional and aesthetic qualities of timber to heighten the experience of the home. The natural warmth of timber has been utilised in all applications of the home from structure, cladding, the internal finishes and external amenities.

The spatial planning of the home locates the private bedroom spaces on the first floor and social living and social spaces on the ground floor. The select grade Spotted Gum flooring develops continuity between these zones through a palette of warm honey tones. The bold Spotted Gum stair anchors these spaces and brings the natural warmth of the timber into the heart of the home.

The rough sawn plywood canopy to the North is stained black and acts a shroud for the first floor; it screens the neighbours and focuses the outlook towards the garden. The Plywood provides a neutral context allowing the cedar cladding, doors and windows to be the focus of the home. The materiality of the canopy is mirrored in the garden pavilion providing a visual balance.

The cabinetry of the home utilises the finish and efficiency of Blackbutt timber veneer and the focal point of the kitchen is a laminated Blackbutt Island bench. Complementing the golden colours of the interior timbers a custom Oregon dining table formed from the original roof beams becomes the centrepiece of the home.



from  contemporist


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY