*무주공간, 드라마틱한 시퀀스를 형성하다 [ MONTENEGRO Architects ] STM School of Technology and Management

반응형


포루투칼 베자, 공예학회 관리자 양성소 및 기술학교는 총 11600 연면적, 90 by 80 크기의 장중한 사각형태로 구축된다. 단순함을 넘어선 장중함, 그리고 과감한 외형은 다이나믹한 외부공간을 연출하며 고유한 캐릭터를 구축한다. 이러한 건축적 경험을 제공하는 A블록은 총 5개의 블록으로 구성된 학교건물 중 단연 압권; 80미터 길이로 연속된 무주공간으로 독특한 시퀀스를 자아낸다. 외부로 부터 교내로 진입하는 주출입구이자 학생들의 이론수업을 위한 계단식강의실로 80미터 길이의 양 끝단에는 각각 수직동선과 '호르젠탈 멤버'로 불리우는 교내의 각종 시설들이 연계된다.


reviewed by SJ,오사



The School of Technology and Management of the Polytechnic Institute of Beja is a building of about 11600- sqm of construction area, set in a rectangular frame of 90×80 m2. The building was conceptually divided into five blocks from A to E.




Architects: MONTENEGRO Architects
Location: Beja,
Architect In Charge: Nuno Montenegro
Project Area: 11,600 sqm
Project Year: 2013
Photographs: FG+SG Fotografia de Arquitectura

Collaborators: Carla Cameira, Susana Ataíde, Rute Ribeiro, Pedro Carvalho e Mariana Medeiros


The block A is the most impressive – a continuous pre-stressed concrete structure of 80,90m length. Its main characteristic is a unique portal frame with 50,80m span floating above school’s main entrance.

This portal frame consists of two columns, which are the circulation shafts, and a horizontal member containing two auditoriums for theory classes and an exhibition room at the center. That horizontal member of the portal frame consists of two longitudinal pre-stressed concrete box type beams overpassing the big span. These two beams, with different heights because of the configuration of the auditoriums, are the support of the roof and bottom slab of the auditoriums, at top and bottom flange level.

The higher beam, located at the bottom end of the auditoriums has 7,82 m height and lodges the corridor for the room’s access, and the other beam, at the upper end of the auditoriums, has a medium height of 3,50m.

In an article published in the New Yorker Design Magazine, CC Sullivan wrote: “Montenegro’s architecture it’s a bit surrealist, perhaps Giorgio de Chirico with a dash of M.C. Escher (…) concluding “the building never fails to create opportunities for reflection. The theatricality and grandeur are unmatched (…)”



from  archdaily



이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET