*어반 스포츠, 오가닉 아이스 링크 [ BKA-BahadırKulArchitects ] Kayseri Ice Ring

반응형


얼음과 공기, 카이세리 아이스링크를 디자인하는 모티브로 때로는 직설적으로, 때로는 은유적으로 건축의 언어를 통해 구현된다. 아이스링크의 측면을 디자인하는 오프닝으로, 주출입구의 거대한 캐노피를 지지하는 오가닉한 기둥으로 표현된다. 시내 중심부에 약 9km 떨어진 카이세리 아이스링크는 도심지에서 쉽게 즐길 수 없는 어반스포츠를 제공하는 커뮤니티 스페이스로 약 2600스퀘어제곱 면적안에 그라운드레벨과 메자닛레벨로 구분된다. 그라운드 레벨은 공용기능과 다양한 소셜활동을 보장하는 라운지와 30X15미터 크기의 인조 아이스링크, 그리고 이를 에워싼 관중석과 유리파티션으로 구분된 락커룸, 유치원으로 구성된다. 메자닛레벨에는 아이스링크를 살펴 볼수 있는 모니터실이 포함된 카페가 운영된다. 특히 아이스링크의 독창적인 캐릭터를 형성하는 외형은 거대한 사각 루프를 지지하는 주출입구의 오가닉 기둥과 측면에 디자인된 유기적인 패턴 디자인으로 공기와 얼음의 디자인 컨셉을 잘 표현한다.


reviewed by SJ



Kayseri Ice Ring is placed 9 km far away from the city center and inside the 10,000 square meters site. With the transportation facilities like car, minibus, bus and railway system; the Ice Ring has the chance to make citizens life more sportive. When designing the form of the building, the relation between the ice and the air comes into the mind. Besides, by the meaning of ice, global warming in our today’s world has the consideration for the citizens. For the changing climates, the less green and our apathetic stands can be more conscious in this way.




Architects: BKA-BahadırKulArchitects
Location: /Kayseri Province, Turkey
Area: 2,600 sqm
Year: 2012
Photographs: Ket Kolektif, Courtesy of , Emre Mollaoglu

Client: Greater Municipality of Kayseri
Site Area: 10,000 sqm


Ice skating ring with an area of 2000 m² consists of two floors which are the ground floor and mezzanine floor. The total construction area is 2600 m². The surrounding lounge accommodates public functions and social activities when not occupied for rink use. The synthetic ice ring with 30×15 m dimensions is surrounded by the audience seating, the locker rooms and the kindergarten which is separated by the glass surfaces. The cafe on the mezzanine floor enables the audience to monitor the ring.

The platform which was raised by stairs create a coherent spatial with the structure and provides a semi-open area. The roof which extends to the entrance, forms like a fringe and covers the roof patio, while the clear structure reaches to a rectangle shape. This clear prism shaped amorphous structures become noticeable and make a difference with the amorphous gaps. The colored glasses on the amorphous gaps validate that the structure was intended to build for entertainment and sports.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY