*인도어 클라이밍 센터 [ Smith Vigeant Architects ] Centre d’escalade Allez-Up

반응형


몬트리올 남서부 지방, 재개발 프로젝트의 핵심코어로 제안되는 allez-up; 실내암벽센터는 라신운하를 포함하는 이 지역 대표 아이콘으로 여행객들에게는 매력적인 시퀀스의 경험을, 지역주민들에게는 활동적인 레크레이션 스페이스로 제안된다. 암벽등반의 활동적인 에너지는 내부공간에 투영, 거대한 인공구조물을 탄생시킨다. 이전 설탕제련소에 실제로 적재되었던 설탕산을 오르는 듯한 시공간의 오버랩은 언둘레이션된 화이트 월에 각인되며 특별한 경험을 선사한다. 기존 설탕제련소의 인더스트리얼 디자인은 알레즈 업의 모노리틱한 외형에 존치, 내부의 활동적인 공간과 대비로 고유한 캐릭터를 생성한다.


reviewed by SJ



The rock climbing gym Allez-Up, designed by Smith Vigeant Architects, is at the heart of the revitalization project for Montréal’s Southwest borough.
Flanking the Lachine Canal, the site and silos of the old Redpath sugar refinery have been converted into a one-of-a-kind indoor rock-climbing facility, adding significantly to the recreational and tourist attractions of the Canal.
The climbing wall formations within the main building actually resemble sugar cliffs, reminding visitors of the original function of the Redpath silos. These pure-white, angular climbing walls offer many different routes for both beginners as well as seasoned climbers.

The siding and outer metallic building envelope pay tribute to the industrial and monolithic character of this site, while the massive windows gaze far out onto St-Patrick Street. In long shafts, abundant natural light saturates the space, creating an effect of crevasses and voids on the climbing walls and revealing the interior climbing surfaces – a truly colourful heart at the centre of a metallic exterior.
The project won the prizes “Project of the year 2013”, “Training Center” and the special prize “Color” of the 7th edition of the Grands Prix Du Design.




Centre d’escalade Allez-Up, Montréal, Québec, Canada
Architects: Smith Vigeant Architects
Architect in charge: Daniel Smith
Design Team: Daniel Smith, Karine Renaud, Anik Malderis, Étienne Penault, Cindy Neveu, Mélanie Quesnel, Stéphan Vigeant.
Engineers: NCK Inc & Martin Roy et associates
Landscape Architects: Groupe Rousseau Lefebvre
Contractor: eSpace Construction Inc
Lighting Design: Smith Vigeant architects and Martin Roy et associates
Furniture: Wood-skin by mammafotogramma
Client: Richer – de la Plante Family
Area: 1220 sqm
Completion: August 2013



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY