*사우스케이프 클럽하우스 [ Mass Studies ] Southcape golf clubhouse

반응형


건축은 태생적으로 자연을 지향하며, 자연과의 접점을 최대한 유지하기 위해 계획, 구축된다. 그리고 이러한 공간이 완성되었을때 비로서 건축은 자신의 당위성을 인정받는다. 

여기 아름다운 남해가 내려다 보이는 드라마틱한 장소에 위치한 사우스케이프 오너스 클럽하우스는 내외부가 밀착된 공간계획을 통하여 건축을 자연 속으로 동기화 시킨다. 내외부의 경계가 없는, 외부환경을 내부로 필터링 없이 유입시키는 투명한 글래스 파사드, 그리고 이러한 건축공간을 구조적으로 가능케 하는 필로티 기둥과 콘크리트 바로 이루어 진다. 두동으로 분리된 내부 프로그램은 골프리조트 시설과 식당 그리고 스파시설(남,여)로 구성된다.

특히 수려한 곡선미를 보여주는 콘크리트 바는 클럽하우스의 외형적 특징을 정의하는 디자인 요소이자 구조부재로 두개로 분리된 볼륨을 가운데 중정을 중심으로 X자 형태로 교차하며 연속시키는 지붕인 동시에 캐노피로 매스스터디가 추구하는 공간의 연속성을 적나라하게 보여준다. 이와같이 건축은 처음과 끝이 없이 윤회하며 거대한 자연의 일부분으로 귀속된다.


reviewed by SJ


Sweeping lengths of concrete create curving canopies around the perimeter of this golf clubhouse on South Korea's Changseon Island by Seoul architecture firm Mass Studies




Type: Sports, Golf Clubhouse
Location: Namhae, Korea
Site Area: 23,066.16 sqm
Site Coverage Area: 7,955.98 sqm
Total Floor Area: 15,101.56 sqm
Building-to-Land Ratio: 34.49%
Floor Area Ratio: 20.39%
Building Scope: B2, 1F
Structure: RC, SC
Exterior Finish: White Exposed Concrete, Serpentino Classico, Travertine Navona, Broken Porcelain Tile
Interior Finish: Serpentino Classico, Travertine Navona, Solid Teak Wood, Venetian Stucco
Architects: Mass Studies
Structural Engineer: Thekujo
MEP Engineer: HANA Consulting & Engineers
Civil/Geotechnical Engineer: Korean Geo-Consultants Co. Ltd.
Lighting Engineer: Newlite
Landscape design: Seo Ahn Landscape
Construction: HanmiGlobal Co. Ltd.
Client: Handsome Corp.

Photograph by Kyungsub Shin


The clubhouse was designed by Mass Studies to provide dining and spa facilities for the South Cape Owner's Club golf resort and it is located at the peak of a hill, where it benefits from panoramic views of the sea.

Described by the architects as being like "a pair of bars bending outward", the building's plan comprises a pair of curving single-storey blocks that are both sheltered beneath one X-shaped roof.

"The two curvatures of the building engage with specific moments of its immediate surroundings, hugging the existing context - the rocky hill to the east, and the vista out toward the cape to the west," said the designers.

The curving canopies follow the bowed walls of the two blocks, but also integrate a series of smooth folds that present dramatic changes between light and shadow.

"From a distance, the appearance of the clubhouse reads horizontal, demure, and subtle," explained the architects. "However, once in and around the clubhouse, one begins to have a dramatic experience through the perspectival exaggerations and the views framed by the illustrious canopy edges."

The western arm of the building accommodates the dining areas. A banqueting hall and restaurant are positioned at opposite ends of the block, and both feature fully glazed facades that open out to terraces around the perimeter.

In contrast with this transparent structure, the eastern wing of the clubhouse has an opaque concrete facade that maintains the privacy of club members using spa facilities, but brings light in through clerestory windows.

Areas for men and women are divided between the two halves of the block, but both lead out to private outdoor pools offering views of either the coastline or the distant landscape.

A patio is also sheltered beneath the roof to create an entrance for the clubhouse. There's a skylight in the centre to allow daylight to filter into the space, while a pool of water is positioned directly underneath.



from   dezeen



728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY