*스포츠 센터 [ Brisac Gonzalez ] Pajol Sports Centre

반응형


파리 시내에 위치한 파졸 스포츠 센터는 지역주민들의 다양한 여가활동 지원과 커뮤니티 활동 보장을 위해 제안된다. 2개층 높이에 47미터x 27미터 크기의 스포츠홀이 위치한 상층부는 메시브한 볼륨으로 각각 파사드에 패턴화된 개구부와 지붕에 디자인된 톱날 같은 형태의 천장으로 채광과 환기를 확보한다. 저층부는 주민들의 공용공간 제공을 위해 휘트니스 센터와 전시장, 동측 대형 테라스가 투명한 글래스 파사드 속에 배치된다. 이러한 공간적 특징은 자연채광과 자연환기를 유도하며 지붕면에 설치된 태양광 전지판과 함께 센터를 지속가능한 건축으로 이끈다.


reviewed by SJ


The Pajol Sports Centre is a new facility in the 18th arrondissement of Paris. Arranged over three levels, the building is formed of two opaque volumes at lower ground and upper levels, which sandwich a transparent public space at entry level.




Architects: Brisac Gonzalez
Location: Paris,
Area: 4060.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Brisac Gonzalez

Structure: Vp&Green
Services: Inex
Environmental: Terao
Acoustic: Point D’orgue
Cost: £ 6 500 000 (value 2009)
Client: Ville de Paris


The lower ground level accommodates the martial arts and fitness centres. The 47 by 24 metre sports hall is located on the upper level to take advantage of even daylighting via a series of north facing sculpted roof lights. On the entry level, the building opens onto a large terrace along the eastern façade.

With the use of natural daylight, natural ventilation and photovoltaic panels the centre requires minimum energy use and incorporates many renewable materials.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY